Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilbarnstol – inte en självklarhet

/
  • Just i dag kör hon barnvagn, men bilen hänger med väldigt ofta. Åsa Hellboms tre söner har alla bilbarnstolar och hon tycker att det är väldigt viktigt.

Mer än hälften av alla 3– och 4-åringar i Sverige sitter felvända i bilen. Livsfarligt, enligt NTF Gävleborg som tillsammans med Länsförsäkringar skapat ett samarbete för att höja säkerheten för barn som färdas i bil.
– Det är så självklart att barnen ska ha bilbarnstol, säger trebarnsmamman Åsa Hellbom.

Annons

Det är fem gånger säkrare att låta sitt barn åka bakåtvänd i bilen. Ändå placerar många föräldrar sina barn framåtvända. Den vanligaste ursäkten är att barnen inte får tillräckligt med benutrymme. Malin Björklin, säljare på Barnens Hus i Söderhamn, tycker att kunskapen om barnsäkerheten och bilstolar är väldigt skiftande.

– Vissa vänder på bilbarnstolarna för att deras barn väger så mycket som stolen är rekommenderad till, fastän det är åldern de borde gå efter, säger Malin Björklin.

Att det skulle vara dåligt för barnen att sitta bakåtvända när benen inte får plats håller hon inte med om. Malin Björklin menar att barnen är tillräckligt smidiga som de är.

– Om de sitter skräddare en stund så springer de lika mycket efter det ändå. Ofta är det föräldrarna som antar att barnen sitter obekvämt fastän de inte klagar alls.

Mer läsning

Annons