Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevakar valet i Kurdistan

/

Miljöpartisten Marcus Häggström har tillsammans några andra politiker från Söderhamn åkt till de kurdiska delarna av Turkiet för att ideellt bevaka det kurdiska valet.

Annons

Hur kommer bevakningen av valet gå till?

– Vi kommer gå runt i staden för att titta på när valet pågår. Sedan kommer vi lägga upp bevakningen på resedagboken.se under rubriken ”Det turkiska parlamentsvalet 2011”.

Hur kommer det gå i valet?

– Som det ser ut nu kommer den sittande regeringen att vara kvar. Som tur är finns det inga tecken på att det skulle vara ett odemokratiskt val. Men vi har inget officiellt mandat i ryggen, vilket gör att vi inte bara kan klampa in hur som helst.

Kommer din rapportering ha en miljöpartistisk vinkel?

– Partiet betalar resan men vinklingen kommer inte påverkas politiskt av oss. Alla svenska partier är i grund och botten väldigt lika. Vi värnar om demokratin åtminstone. I Turkiet råder helt andra motsättningar.

Hur länge stannar ni och vad står på agendan?

– Till på måndag. I dag (fredag) ska vi titta på ett sågverk och träffa det kurdiska partiet.

Varför gör ni det här egentligen?

– Det är en solidaritetshandling. De kurdiska frågorna är väldigt marginaliserade i den svenska debatten. Här sitter tusentals barn i fängelse, men det bryr ingen sig om här. Ändå är Turkiet på väg in i EU.

Mer läsning

Annons