Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bereder led för nya besökare

/
  • Digerbergsleden går mellan Hamnäsberget och Digerberget.
  • Per Westerfur tror att leden kan leda till att fler besöker byn.
  • Från fikabordet i toppen av ledens inledande stig kan en se ut över Bergviken, Trollberg och Gullberg.
  • Jungfru Marie Nycklar växer längs leden och är en av Sveriges vanligaste orkidéer, men är liksom alla fridlyst.
  • Per Westerfur planerar att sätta upp skyltar längs leden som berättar om vad som finns där. En sitter redan uppe vid en kolmila.

Per Westerfur har röjt upp den gamla leden mellan Hamnäsberget och Digerberget i Hamnäs. I veckan markerar han upp det sista av leden och den är redo för nya vandrare. Per Westerfur ser stor potential i området.

Annons

Den första 1,5 kilometer långa delen av Digerbergsleden går brant uppför stenar och småstubbar. Ändå är stigen tydlig. Väggar av gran står längs dess sidor och låter solen strila in mellan grenarna som vatten genom en sil.

Det är denna första del av leden som Per Westerfur har röjt, med finansiering av Skogsstyrelsens Nokås-stöd. Stödet går till åtgärder som bevarar naturvärde och sparar kulturmiljöer, och täcker 70 procent av kostnaderna. Totalt kostade materialet och arbetet i leden 28 000 kronor. Markägaren Björn Eng har hjälpt till mycket, men också pappa Anders Olsson. Sedan i april har de gått med motorsåg i skogen och röjt fram stigen, men planerandet började långt tidigare.

– Jag fick idén förra våren, när en av de äldre männen i byn pratade med min pappa om att den gamla leden borde hållas öppen så att man kunde gå där, säger Per Westerfur. Då tänkte jag att det skulle jag ju kunna göra. Jag är lärare och har sommarlov.

Leden användes senast på 1950-talet till att frakta timmer uppifrån bergen ner till Hamnäs. Då användes häst med släde för transporten, och i en myr längs stigen har Per Westerfur hittat två rejäla brädor sedan den tiden. Nu fungerar de bro över den lilla bäck som korsar stigen.

Vid ledens fot står en träskylt vid en bänk och informerar om leden och dess historia. Längs stigen berättar fler skyltar om den omgivande naturen. En står vid en gammal kolmila och senare ska en upp vid ett fält med små rosa orkidéer.

– Det går att göra hur mycket som helst av ett sådant här område, det var det som fick mig att tända till, säger Per Westerfur.

Tillsammans med ett par vänner ska han göra i ordning en klättringsled i anslutning till Digerbergsleden, och hans lillebror har pratat om att de borde hålla ett lopp i ledens kuperade terräng.

Leden börjar 100 meter upp i skogen från väg 83 vid den andra infarten till Hamnäs, där det även finns en liten parkering. Stigen inleder leden, och går sedan över i redan befintliga grusvägar och stigar. Hela vägen runt är 7,5 kilometer.

Efter den första, dryga en kilometer långa uppförsbacken väntar ett fikavänligt träbord och beundrar utsikten över Bergviken.

– Det är väldigt roligt med leder. Jag är i leder flera gånger i veckan, bland annat vid Bolleberget i Bollnäs och Kygelvallen i Ovanåker. Många åker dit och springer eller promenerar. Förhoppningsvis blir det samma sak här så småningom, säger Per Westerfur.

Mer läsning

Annons