Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bemöter vindkraftkritiken i Ljusne

Nu bemöter Samkraft kritiken mot vindkraftparken i Ljusne-Vallvik. Men Föreningen Svenskt Landskapsskydd tycker inte att det räcker.

– Vindkraftbolagen skiter fullständigt i vad människor på bygden tycker, säger representanten Jonny Fagerström.

Annons

Den här veckan sammanställde Samkraft den kritik som framförts av allmänheten. I 22 punkter bemöts den muntliga kritiken. Utöver det har Föreningen svenskt landskapsskydd lämnat in en protestlista med 250 namn, samt 15 frågor direkt riktade till Samkraft.

Men produktionsansvarige Mikael Johansson på Samkraft, menar att det inte förts fram någon större mängd ny kritik.

– Vi kommer att ta hänsyn till synpunkterna. Folk får även chansen att yttra sig angående bygglovet, säger han.

Ett av de 22 påståenden som besvaras är följande.

Folk i bygden reagerar på att de får sin livsmiljö och naturvärden förstörda för att riskkapitalbolag ska skicka el till Europa.

– Samkraft AB ägs av en samling energibolag, de flesta i vår egen region. Det kan möjligen tas som en garanti för att all den el som produceras kommer att utnyttjas av svenska elförbrukare. Det ligger i deras och vårt intresse; att säkerställa en miljöriktigt nationell elproduktion, skriver Samkraft.

Men en del andra frågor besvaras inte. Att bygget kommer minska fastighetspriserna och att det kommer göra området mindre attraktivt. De frågorna hänvisar Samkraft istället till kommunen.

I samband med nyheten om vindkraftparken i Ödmården för en månad sedan fördes liknande synpunkter fram.

– Det är rena spekulationer. Studier på Gotland i samband med deras vindkraftbygge visade att de inte lidit större skador på varken fastighetspriser eller turism. Men det kan se annorlunda ut här såklart. Vi kommer att ta hänsyn till djur och natur i samråd med experter, sade då kommunalrådet Sven-Erik Lindestam.

Mer läsning

Annons