Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragaren är efterlyst rikskändis

Den man som lurade en äldre kvinna i Söderhamn på pengar förra veckan har ägnat sig åt liknande brottslighet i flera år.

Just nu är han ute på turné - i måndags slog han till mot en kvinna i Övertorneå.

Annons

Mannen, som är född 1967, är sedan mitten av januari anhållen i sin frånvaro, misstänkt för ett tiotal stölder under falsk polisflagg i Stockholmsområdet.

Han är rikskänd för att sedan 2008 ha begått flera brott där han utgett sig för att vara polis. 2010 dömdes han för stölder, men frigavs villkorligt 2011.

Nu har mannen alltså slagit till igen, i de norra delarna av landet.

I fredags lurade han en 96-årig kvinna i Söderhamn på pengar samt bankomatkort med tillhörande kod, och i måndags lurade och rånade han en 95-årig kvinna i Övertorneå.

– Jag har varit polis i 40 år och har sett mycket. Att någon så här hänsynslöst ger sig på så gamla människor, det berör mig verkligen illa, säger Denny Långström, kriminalinspektör vid polisen i Norrbotten till TT.

Mannen har en speciell metod för sin brottsliga verksamhet.

– Ofta tar han telefonkontakt med sina offer för att trygga upp dem. Sedan åker han hem till dem och visar en handling som han tillverkat där ordet polis finns med, säger Denny Långström.

Mannen påstår sedan att han ska kontrollera hur pengar och värdesaker förvaras. Därefter försöker han tvinga till sig dem.

Sedan i fredags är den falske polisen ute på brottsturné i Norrland, med start i Söderhamn. Därefter han begått brott i Timrå, Örnsköldsvik, Umeå, Luleå, Boden, Haparanda och Övertorneå.

Mer läsning

Annons