Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre än i fjol – men en bit från toppen

/
  • Bilden visar Viktiga mötet, ett av kommunens sätt att lyssna på ungdomars röst. Söderhamns finns på plats 55 på KFUM Sveriges nya ranking.

Tio placeringar upp, från 65 till 55, tar sig Söderhamns kommun på KFUM Sveriges ranking över bästa ungdomskommuner 2012.

Annons

KFUM Sverige klev in med sin ranking när Ungdomsstyrelsen lade ner Årets ungdomskommun inför 2011. KFUM:s modell för att ta fram sin lista är annorlunda jämfört med ungdomsstyrelsens variant. Tidigare fick kommunerna ansöka, nu baseras rankingen på nyckeltal från tolv områden där ungdomar vistas. Statistiken har hämtats från myndigheter och organisationer.

– Det ger ett brett perspektiv och ett bra urval. Plats 55 är inget att skämmas över, säger Patrik Schröder Generalsekreterare KFUM Sverige.

Han har sedan rankingen presenterades fått samtal från flera kommuner som vill ha statistiken nedbruten för att kunna göra insatser för framtiden. Patrik Schröder tror att kommunerna tar rankingen på allvar.

– Det är en seriöst producerad lista som visar verkligheten hyggligt nära sanningen. Köper man att det är vettigt och att det ger resultat att satsa på ungdomar så är det inte så klädsamt att hamna i botten.

Årets KFUM-ranking var den andra i ordningen. Ju fler år som går desto klarare blir bilden, men tendenser kan redan anas, säger Patrik Schröder.

– Det kan handla om satsningar som tagit slut eller så. Men vi tittar ändå på ett stort antal områden så rankingen ger ändå en ganska rättvisande bild.

Sven-Erik Lindestam (S), kommunstyrelsens ordförande i Söderhamns kommun, om skuttet från plats 65 till 55.

– Alltid roligare när det går uppåt än nedåt. Min subjektiva upplevelse är att det beror på det goda arbete som görs brett för ungdomar, som fria bussresor och Ungdomslyftet. Det har betydelse. Och vi låter ungdomar komma till tals, säger han.

År 2007 satsade Söderhamns kommun på Ungdomslyftet: först 25 miljoner kronor, sedan ytterligare 11,4 miljoner med målet att ge unga i kommunen en positiv bild av hemorten och att lyfta Söderhamn till Årets Ungdomskommun senast år 2012. Söderhamn snubblade på mållinjen och kom tvåa, men en mer positiv bild av orten lever kvar, tycker Sven-Erik Lindestam.

– Där har flera saker betydelse. Jag tror att mycket beror på de unga vuxna och de positiva attityder de sprider genom till exempel initiativet Nu styr vi upp stan. Det handlar om attityder, att inte prata om Döderhamn och att inte skämmas för att man bor här.

Sven-Erik Lindestam ser också att satsningen på utbildningssystemet har betalat sig.

– Inte minst Drivkraft och det entreprenöriella tänkandet, att man blir företagare för sina egna liv. Det är min bestämda uppfattning att det har betydelse för attityderna.

* Är det några stora ungdomssatsningar på gång i Söderhamn?

– Vi har inga planer på att avsluta Ungdomslyftet, Verkstäderna eller gratis bussresor, säger Sven-Erik Lindestam.

Mer läsning

Annons