Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn provade programmering i Söderhamn – expert: "Samhället digitaliseras men skolan hänger inte med"

/

Programmering blir en allt viktigare del av vårt digitaliserade samhälle. Men skolan har inte riktigt hängt med och Sverige börjar halka efter andra länder.
På Söderhamns Stadsbibliotek ordnar KomTek programmering för barn.

Annons

Det är full aktivitet på biblioteket. Vid alla bord sitter det barn som bygger och testar olika lösningar. På golvet åker små legorobotar fram och tillbaka för att sedan tas tillbaka till borden för omprogrammering.

– Det blir mycket logiskt tänkande. Framåt, bakåt och hur långt ska den åka? Det är utmanande för barnen, säger Ylva Bjelksäter från KomTek som finns för att få in mer teknik i skolan.

Läs också: På KomTek får barnen bygga och experimentera

Agnes Sundqvist och Sigrid Wiklund sitter vid ett bord och knappar på en dator. De ska fylla 11 respektive 10 år och har byggt en robot som de snart ska prova.

– Det är kul att programmera. Man får använda sin fantasi och testa vad man kan göra. Men man måste ha tålamod, säger Agnes Sundqvist.

– Man får riva, bygga om och bygga eget. Det är jättekul, säger Sigrid Wiklund.

De berättar att de inte har fått träna programmering i skolan. Något de har gemensamt med stora delar av Sveriges elever.

– Det finns en avsaknad av kunskap. Samhället digitaliseras men skolan hänger inte med i samma takt. Hur ska barnen då få rätt information? säger Emelie Dahlström, generalsekreterare på Kodcentrum.

Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn mellan 9 och 13 år för programmering. Emelie Dahlström menar att Sverige måste komma i gång med att lära barn programmering för att inte komma på efterkälken.

– Sverige är en stark IT-nation som nått framgång med olika bolag som Spotify och Skype, men när det kommer till programmering i skolan ligger vi långt efter andra länder, säger hon.

Redan idag är det en stor efterfrågan på ingenjörer och programmerare. En rapport från EU-kommissionen uppskattar att Europa 2020 kommer att sakna närmare en miljon programmerare.

Den svenska läroplanen är på gång att inkludera programmering i skolan och Emelie Dahlström tycker det är ett steg i rätt riktning.

Läs också: Programmering införs i grundskolan

– I grund och botten har skolan ett ansvar för att genomföra utbildning som gör barnen redo att vara aktiva samhällsmedborgare, och digital kompetens är en dimension där. Sedan kan andra aktörer, inom till exempel näringslivet, aktiveras för att höja kompetensen hos både lärare och elever, säger hon.

På Söderhamns Stadsbibliotek har inte barnen tänkt så långt som att jobba med programmering än. De tycker mest att det är roligt att få prova på. Simon Bergqvist, 8 år, sitter och bygger en krokodil som ska kunna gapa.

– Jag gillar att bygga lego. Jag har minst fem set hemma men jag har aldrig gjort så det rör på sig tidigare, säger han.

Han sätter steg för steg ihop bitarna och jobbar så snabbt han kan.

– Jag tror kanske inte att jag hinner klart. Vi måste plocka ihop snart, säger han.

Sekunder innan det är dags att packa ihop är det dags att testa krokodilen. Simon Bergqvist knappar in på datorn hur den ska göra och stoppar i sladden. Tyvärr är det ett kugghjul som inte vill haka i ett annat och krokodilens mun förblir stängd.

– Det gör inget. Jag får testa igen en annan gång, säger han.

Skolbibliotekarie Johan Bergenholtz njuter av att se så många barn i rörelse på biblioteket. Han säger att man inom biblioteket pratar om att programmeringsspråk ska främjas.

– Lego är ett universellt språk. Det är på lek här men det är såhär det börjar, säger han.

Även Emelie Dahlström på Kodcenter är inne på samma linje.

– Programmering i sig är ett språk och det kan skrivas på olika sätt. Det är en spännande del. Kodspråket kan föra människor närmare varandra, säger hon.

Allt börjar lugna ner sig på biblioteket. Alla delar är prydligt nerpackade i olika lådor och barnen börjar gå hem.

– Kan inte jag få köpa den här lådan? säger en kille innan han lämnar ifrån sig sina grejer till Ylva Bjelksäter.

Läs också: Här utbildas framtidens programmerare

Mer läsning