Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn bland fimpar och glas

/
  • På ett par minuter hittade Stefan Nerstedt både skräp, flaska och fimpar.
  • Stefan Nerstedt.
  • Det saknas inte papperskorgar i lekparkerna. Däremot saknas vett att kasta skräpet där.
  • Stefan Nerstedt jobbar som anläggningsarbetare med ansvar för att hålla snyggt i lekparker. Han är rejält less på att folk släpper skräpet där de står.

Krossat glas och fimpar där barnen ska leka. Säckvis med sopor efter varje helg.

Söderhamnsborna har ingen vidare disciplin på att slänga skräp där det hör hemma.

– Attityden till skräp är släpp det där du står, säger Stefan Nerstedt, anläggningsarbetare i kommunen.

Annons

Tre gånger i veckan krattar Stefan Nerstedt grusgångarna runt den populära lekparken i centrala Söderhamn. Varje gång rakar han upp högvis med fimpar och annat skräp. Efter den senaste helgen, visserligen extra festlig, fick han ihop fem sopsäckar. När tidningen på torsdagsmorgonen besökte lekparken låg det två fimpar i den asktunna Stefan Nerstedt satt dit, runt tunnan låg åtminstone ett 40-tal fimpar. I sanden där barnen ska leka låg ännu fler, plus en glasbit.

– Det är allmänt skräpigt, folk bryr sig inte. Det är dåligt måste jag säga, säger Stefan Nerstedt när han senare på torsdagen gör ett besök i samma lekpark.

Då får han plocka upp ännu fler fimpar och så har två flaskor kastats i sanden, trots att papperskorgar inte saknas.

– Det finns hur många som helst, hela stan är full. Askkoppar finns också.

Vilka är det då som skräpar ner? Vanligt folk, tror Stefan Nerstedt. Han ser till att det är snyggt i 14 av kommunens 125 kommunala lekplatser och hans erfarenhet är att till och med föräldrar som gungar sina barn släpper fimpar runt fötterna när de dragit sista blosset. Å andra sidan finns det också folk som plockar upp glas i sanden och andra som ringer till kommunen när de tycker att det är väl skräpigt.

Hoppet står till en uppryckning av söderhamnarna.

– Jag tycker att allmänheten ska skärpa till sig, säger Stefan Nerstedt.

Patrik Eriksson jobbar på förskolan Bustrollet som ligger central beläget och därför ofta gör utflykter till lekparker. Han har märkt samma sak som anläggningsarbetarna.

– Det är mycket fimpar och det finns de som gräver ner glasflaskor. Det är synd för barnen för det kan ju vara livsfarligt. De stoppar fimpar i munnen och de kan ha oturen att skära upp hela foten om de kliver på glas, säger Patrik Eriksson.

Mer läsning

Annons