Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badförening protesterar mot höjd hyra

/

Ljusne badförening har samlat in runt 700 namnunderskrifter. De protesterar mot att kommunen höjer hyran för den nya bassängen i idrottshallen.
– Vi hoppas på att den här listan visar på Ljusnebornas intresse för badet, säger Gun Holmström, ordförande i föreningen.

Annons

Det turkosa bassängvattnet ligger blankt som en spegel och det doftar av nysågade träbänkar i de splitternya lokalerna. Bara detaljer återstår innan invigningen av den nya idrottshallen i Ljusne efter den stora branden för drygt två år sedan. Att det blev fint och fräscht är medlemmarna i Ljusne badförenings styrelse överens om. Men vem som har råd att driva badet i framtiden är oklart.

– Redan tidigare var det svårt för oss att få ihop pengarna. Nu måste vi ju köpa nya stolar och bord, radio... allt! Eftersom det brann upp. Men vi vet inte ens om vi får hyra det, säger Gun Holmström.

Tidigare var årshyran för bassängen i hallen 138 000 kronor (varav 110 000 kronor betalades av kommunen då badet nyttjades av Stenbergaskolans elever). Men den summan har i efterhand visat sig vara felaktig. De verkliga driftskostnaderna kan nu snarare landa på runt 250 000 kronor.

– Men det är en uppskattad summa och vi har inte satt något pris än. Just nu undersöker hur mycket energi som går åt i hallen. Men det krävs kraftigare ekonomi för att driva ett sådant bad än vad föreningen har, säger Lars Stål, teknisk chef i Söderhamns kommun.

I våras fick han i uppdrag av kultur- och samhällsservicenämnden att hitta något företag eller förening som kan driva och finansiera badet själva eller tillsammans med badföreningen. Hittills har han inte fått något napp.

– Ingen har hört av sig än så länge, men det har också varit semestertider. Vi kommer att gå ut och annonsera offentligt i början av september och hoppas då att få tag i någon. Vad som händer med badet under tiden vet vi inte, men vi har för avsikt att lämna besked till föreningen så snart vi kan, säger han.

Ljusne badförening bildades 1997 efter att kommunen beslutat att lägga ner inomhusbadet i Ljusne och fokusera på badet i Hällåsen istället. Eftersom bassängen i Ljusne inte räknas som ett kommunalt bad vore det orättvist att ge föreningen hyresbidrag, beslutade kultur- och samhällsservicenämnden i våras.

Enligt föreningen är lösningen ändå hyresbidrag från kommunen, att Stenbergaskolans elever återigen börjar bada där eller varför inte sponsorer? Men de är också öppna för att driva badet tillsammans med någon annan förening eller företag, även om de är tveksamma till att det är ett realistiskt förslag.

– Det tror jag inte på. När vi tog över klev alla andra föreningar undan och har inte hjälpt oss, säger Gun Holmström.

Klart är i alla fall att många Ljusnebor vill ha kvar sitt inomhusbad. Protestlistan har fyllts på med namn sedan i juni och medlemmarna i föreningen är glada över engagemanget.

– För Ljusneborna och barnens bästa hoppas jag på att politikerna ändrar sig eller att det löser sig på något sätt. Det vore bedrövligt om vi skulle behöva täcka över bassängen och inte använda den, säger Gun Holmström.

– Det finns ett stort behov för det här badet för gamla, unga, skolelever, handikappade och andra som inte borde behöva åka in till stan, tillägger Birgitta Rickardt, i föreningen.

Läs mer:

Dyrt för förening att driva badhus

Mer läsning

Annons