Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att leka är deras sommarjobb

/
  • Systrarna Aicha, Sherin och Ronja Samuelsson tycker det är roligt att Rebecca Gawell och Madelene Hallström kommer till Skytten och leker med dem.
  • När det inte är roligt att kasta boll längre, går lillasystern till Rebecca Gawell och myser eller busar.
  • Madelene Hallström hjälper barnen att räkna poängen.
  • Tre poäng ger hinken längst bort.

Till Söderhamns barnrikaste område har två lekledare anställts över sommaren. Madeleine Hallström och Rebecca Gawell får leka på jobbet.

Annons

Den här dagen skiner solen så varmt att Madeleine Hallström och Rebecca Gawell kan gå i linne. De tillbringar fyra av sommarens veckor på området Skytten i Söderhamn. Med sig har de en färgglad papplåda med hoppsäckar. De är aktivitetsledare för områdets barn.

– Vi brukar göra lite olika saker. Hoppa hopprep, spela fotboll, leka kurragömma. Häromdagen hade vi en turnering med säckhoppning, kubb och kast i hink, säger Rebecca Gawell. Vi frågar vad barnen vill och hittar på saker efter det.

Upp till 25 barn i olika åldrar kommer för att leka med dem.

– Det kan vara lite svårt att hitta på sådant som passar alla. När vi till exempel delade upp dem i lag för turneringen så ledsnade de minsta efter ett tag och gick iväg, säger Madelene Hallström.

Än så länge har bara de tre systrarna Aicha, Sherin och Ronja Samuelsson dykt upp i solen. De vill kasta boll och hoppa säck. Madelene Hällström räknar poängen medan Rebecca Gawell busar med lillasystern.

– Jag tycker det är bra att Madelene och Rebecca är här. Jag tycker om dem och vill leka med dem, säger Ronja Samuelsson.

Hennes storasystrar håller med.

– Det är jätteroligt att de är här. De gör så roliga saker, säger Aicha Samuelsson.

– Som att kasta i hinkar och hoppa i säckar, fyller mellansystern Sherin Samuelsson i.

En föräldragrupp ur hyresgästföreningen har tillsammans med Faxeholmen letat efter ny leksaksutrustning till barnen. Skytten har störst andel barn av deras områden. 20 procent av alla som bor där är under 18 år, enligt Leif Panzare på Faxeholmen.

– Det är många barn som inte går på dagis, säger Madelene Hallström. Många gick bara runt på gatorna utan att ha någonting att göra innan vi kom hit.

Tonåringar, och framför allt pojkar är fortfarande svåra att nå.

– Killarna går själva bort till fotbollsplanen, och då vill vi inte störa dem, säger Rebecca Gawell. De verkar vara blygare.

– Tjejerna kommer liksom självmant, fortsätter Madelene Hallström.

De båda tror att aktivitetsledare kommer att behövas även nästa år.

– Det är en bättre sammanhållning bland barnen nu. Alla får vara med. Fler områden skulle nog också behöva det. Jag har till exempel sett samma sak i Ljusne, barn som bara går runt på gatorna, säger Madelene Hallström.

Även de kan tänka sig att vara aktivitetsledare nästa år.

– Det är så fritt. Man kan vara ute hela tiden och det är roligt att vara med barnen. De blir så glada över att vi gör det, säger Rebecca Gawell.

Mer läsning

Annons