Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten rasar i Söderhamn

Antalet arbetslösa i Söderhamn har på ett år minskat med sjutton procent, vilket är mest i hela Gävleborgs län. Mestadels är det ungdomar och kvinnor som fått jobb.

Annons

Men långtidsarbetslösa, invandrare och lågutbildade har fortfarande svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Sjuksköterskor och läkare är det däremot brist på, visar Arbetsförmedlingens nya vårprognos.

– Det ser ljust ut. Men en av utmaningarna blir att locka folk till oss, så de inte flyttar härifrån, säger Charlotte Palmborg, chef på Arbetsförmedlingen i Gävle. Fast det handlar lika mycket om att rusta de långtidsarbetslösa, och ge dem som står långt utanför chansen att få in en fot i arbetslivet.

Enligt rapporten minskade även antalet arbetslösa, unga, svenskfödda män kraftigt. Förklaringen är att många av dem som fick sina jobb förlorade i industrin i början av lågkonjunkturen har fått tillbaka sina jobb.

– Lågkonjunkturen blåste över ovanligt fort i Gävleborgs län. Nu är vi inne i en högkonjunktur igen, säger Charlotte Palmborg.

Mer läsning

Annons