Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är du laglig på nyårsafton?

/

Thailyktor har blivit ett populärt substitut för fyrverkerier på nyårsafton.

Men det är långt i från alla som vet att det krävs tillstånd för att skicka upp svävande lyktor.

Annons

I samband med att vi vänder blad i kalendern och välkomnar 2013 väljer många att byta ut de klassiska raketerna mot svävande lyktor, ofta kallade thailyktor.

Vad många inte verkar veta är att det krävs tillstånd från Transportstyrelsen för att skicka upp en lykta i luften. I alla fall om du befinner dig närmare än tio kilometer från en flygplats. Eller om lyktan når en högre höjd än 400 meter. Anledningen är att lyktorna kan utgöra en fara för flygtrafiken då den sugs in i flygplansmotorerna eller distraherar piloten.

– Det har inte kommit in många ansökningar, det är ett tiotal, säger Anders Lundblad, presschef på Transportstyrelsen.

Frågan är vad det beror på. Vet folk inte om att det krävs tillstånd eller struntar man helt enkelt i det?

– Det är nog både och. Sen är det ju skillnad om du befinner dig i en större stad. Det är nog ett större problem i Stockholm än i Söderhamn. Vi tittar på hur vi ska kunna förenkla det här, men vi är inte där än. Men på något sätt måste man kanske göra det, säger Anders Lundblad.

När det gäller fyrverkerier krävs det även där tillstånd, även om reglerna kan variera från kommun till kommun.

– Grundregeln är att man ska ha tillstånd för att överhuvudtaget skjuta fyrverkerier inom stadsplanelagt område, det är i stort sett förbjudet. Sen har det alltid varit så att vi inte springer ute och rapporterar alla som skjuter av enstaka raketer, men om det blir någon större händelse så kan man ifrågasätta det, säger Per-Yngve Velander vid Söderhamnspolisen.

Han tror dock att det kan bli tal om en hårdare tolkning av regelverket.

– Den allmänna opinionen går allt mer åt att försöka strypa det här mer, det är för mycket skador och incidenter kring fyrverkerierna. Man kan nog förvänta sig att reglerna kommer att bli hårdare och att man ser mindre och mindre mellan fingrarna.

Mer läsning

Annons