Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet kameror ökar hela tiden

/
  • I Söderhamn har 49 företag och organisationer anmält eller fått tillstånd till kameraövervakning. Hur många aktiva kameror det finns har länsstyrelsen ingen fullständig statistik över.

Redan 1977 fick polisen i Söderhamn tillåtelse för kameraövervakning. Sedan dess har antalet kameror vuxit rejält.

Annons

I slutet av 1990-talet fanns bara elva tillstånd för övervakningskameror registrerade hos länsstyrelsen. Nu har antalet nästan femfaldigats – 49 företag har anmält eller fått tillstånd att ha övervakningskameror.

– Vi ger fler tillstånd än vi vad vi återkallar och kamerorna blir fler och fler. Men det är ingen dramatisk uppgång, säger Martin Coborn, länsjurist på länsstyrelsen i Gävleborgs rättsenhet.

Han är en av dem som tar emot anmälningar och tillståndsansökningar för kameraövervakning.

Men det är svårt att ha total kontroll över antalet övervakningskameror, enligt Martin Coborn.

– I en anmälan ska man ange vem som ska filma och varför. Om någon av uppgifterna ändras är det en skyldighet att anmäla det till oss, säger han.

Även vid konkurs, som gör att kamerorna plockas ned eller tas över av någon annan, ska det anmälas. Ett problem är att länsstyrelsen sällan får in sådana uppgifter.

– Jag tror inte att många känner till vad som gäller. Tar man till exempel över en butik med övervakningskameror antar många att allt är okej. Vi måste bli tydligare med vad som gäller.

Det är i första hand två skäl som beviljar kameraövervakning: brotts- eller olycksförebyggande syften.

– Banker och butiker har ett generellt övervakningsbehov på grund av hotbilden, exempelvis rån och stölder. De behöver därför bara anmäla att de har kameror. Men andra företag som vill övervaka allmänna ytor måste söka tillstånd och visa varför övervakningen behövs, säger Martin Coborn.

Läs var i Söderhamn du blir övervakad i torsdagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons