Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anläggning för biogas försenad

De villor som börjat källsortera i Söderhamn har gjort ett bra jobb. Däremot har matavfallet inte omvandlats till biogas i den anläggning som det var tänkt. Nu behövs dessutom mer pengar till projektet.

Annons

I höstas skulle den ha varit klar, Söderhamns egen biogasanläggning på Långtå avfallsstation. För ett år sedan lade Söderhamn Nära fram sina planer på anläggningen som skulle kosta 13 miljoner kronor. Men planerna har blivit försenade bland annat på grund av att företaget Flinga biogas, som skulle bygga anläggningen, gått i konkurs och nu rekonstrueras. Dessutom har det visat sig att 13 miljoner inte räcker för att bygga biogasanläggningen.

- Vi har tittat på anläggningen och ser att vi måste gå upp i kvalitet. Det måste vara rejäla grejer så man inte får problem i processen, säger Christina Åström, renhållningschef på Söderhamn Nära.

Runt en miljon kronor till behövs för att anläggningen ska byggas.

- Vi kommer att behöva bevilja bygget mer pengar och besluten är redan tagna, endast kompletterande beslut återstår, säger kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S).

Sven-Erik Lindestam tror inte att biogasanläggningen kommer bli särskilt försenad i slutändan. Han är positiv till anläggningen och betonar att man måste ha ett bra underlag och en hållbar ekonomisk kalkyl.

Söderhamn Nära har ansökt om bidrag från Energimyndigheten och beslut väntas komma i februari.

Mer läsning

Annons