Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anita ser sin omgivning genom kamerans lins

/

Anita Östlund har endast fotograferat i några år, men knäpper fotografier som är mycket uppskattade. I somras fick hon ställa ut på ett galleri i Stockholm.

Annons

Anita välkomnar oss in i sitt hus i Bergvik. Hon bor med naturen omkring sig, med granskogar och djur på nära håll. Djur och natur ger ofta motiv åt Anitas foton. Intresset för fotografering tog fart år 2012 då Anita köpte sin systemkamera.

– Jag har alltid varit intresserad av fotografering, men det är ju nu det börjat komma så mycket utrustning, säger Anita.

Förr använde man kompaktkameror och bilderna var svårare att framkalla. Numera finns det digitalkameror, vilket gör det betydligt enklare.

– Förr kunde man till exempel bara ta ett visst antal bilder, sen var filmrullen slut. I dag är det helt annorlunda, säger Anita.

Hon berättar att under de år hon fotograferat så har hon hela tiden haft en strävan att ta bättre bilder. Dels har hon hela tiden lärt sig nya saker och blivit bättre på så vis, sen har hon också införskaffat sig flera olika objektiv och tillbehör. Just nu har hon så mycket som nio olika objektiv, även om hon inte använder alla lika mycket.

Läs även: Kent har fotat i över 50 år

Anita berättar om de olika objektiven och hur de fungerar. I kameraväskan är det främst tre objektiv som hon alltid har med sig, förutom själva kameran. För att ta skarpa bilder på nära håll används macroobjektivet. Motiv som är längre bort, till exempel fåglar som flyger i skyn, behöver hon ett teleobjektiv till. Hon använder också ett vidvinkelobjektiv för landskapsbilder.

Att ta ett bra fotografi innebär många olika delar. Det handlar om ljus, bakgrund och många olika inställningar på kameran.

– Sen jag började fotografera ser jag min omgivning i bilder, säger Anita.

Hon nämner en gång då hon var på väg hem från affären och tyckte att ljuset ute var väldigt fint.

– Jag rusade in hemma, hämtade kameran och skyndade mig ut igen, berättar hon.

Hon berättar att hon fotograferar i stort sett varje dag, åtminstone någon bild. Faktum är att det är väldigt sällan Anita lämnar kameran hemma.

– Man vet aldrig när ett bra motiv kan dyka upp, säger Anita.

Det är främst naturbilder som hon fotograferar och nästan alltid i Bergvik. Motivet varierar beroende på årstid. Ibland kan det vara så enkelt som ett kort på en bukett blommor hon plockat. Djur i skogen är också ett vanligt motiv. Under våren och sommaren blir det mycket fjärilar och sländor och på hösten tar hon gärna kort på olika landskap. Vintern är den årstid hon tycker allra bäst om att fotografera.

– Det är ett sådant fint ljust på vintern, säger Anita.

Det ligger mycket jobb bakom en bild. Först har Anita spenderat flera timmar i skogen, där hon kan ha tagit hundratals bilder. Sedan ska dåliga bilder sållas bort. Även de foton som blivit bra kan behöva fixas till lite, till exempel beskäras eller byta filformat.

– Det stora jobbet är egentligen när man kommer hem och lägger över bilderna på datorn, berättar Anita.

Läs även: En fotostjärna besökte Ljusdal

Mycket av sin tid lägger Anita på hemsidan Fotosidan. Det är en hemsida där fotointresserade kan bli medlemmar och sedan lägga upp sina bilder och få respons. Det var även den hemsidan som gjorde att Anita fick äran att ställa ut ett av sina foton på Galleri Kontrast i Stockholm. Hemsidan utlyste en tävling där man fick skicka in sitt bidrag. Närmare tretusen bidrag skickades in och slutligen var det sextio stycken som visades på Galleri Kontrast, varav ett bidrag tillhörde Anita. Hon fick sen besöka galleriet och ta emot sitt upptrycka bidrag. Anita fotograferar inte för att tävla och vara bäst, men blev givetvis väldigt glad att de ville ta med hennes bild.

– Det som är så väldigt roligt är att få nå ut med sina bilder och visa upp dem för andra, säger Anita

Något annat som skedde i somras var att hon hade en egen fotoutställning på museet i Bergvik. Det var Alltinget i Bergvik som kom med förfrågan till henne. De visste om hennes fotointresse sedan tidigare, då Anita själv är engagerad i Alltinget. Fotoutställningen varade hela sommaren och blev väl besökt.

Favoritmotivet är naturen i Bergvik. Ibland behöver Anita knappt gå utanför dörren för att lyckas få foton på djur. Idag sitter det en ekorre i granen precis utanför när Anita plockar fram kameran. Hon knäpper några bilder innan den snabbt ilar iväg in i skogen igen.

Mer läsning

Annons