Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders ger sen stipendiekonsert

/
  • För sin skicklighet med fiol och trummor tilldelades Anders Åkered, 26, Söderhamns kulturstipendium för unga musiker 2009.

Anders Åkered gör en snabbvisit hemma i Söderhamn. År 2009 tilldelades han kommunens kulturstipendium och i kväll ger han en stipendiekonsert.

Annons

Det är en tid sedan utmärkelsen och utbetalningen av de 10 000-kronorna. Först nu, på fredagskvällen, står Anders Åkered på scenen i Missionskyrkan tillsammans med delar av ensemblen REbaroque från Stockholm.

Programmet är en blandning av barockmusik och folkmusik i kortare låtar, som skiljer sig från de traditionellt långa styckena.

- Eftersom jag ville göra den här speciella spelningen krävdes en hel del planering för att hitta ett datum som passade alla. Det är en bra och etablerad ensemble och det är väldigt kul att spela med dem.

Efter att ha utbildat sig på Musikkonservatoriet i Falun, Musikhögskolan i Stockholm och Ingesunds folkhögskola arbetar Anders Åkered nu som frilansande musiker med bas i Stockholm. I den tuffa konkurrensen har han en fördel i att spela både fiol och trummor. Dessutom har han en bred grund att stå på tack vare uppväxten i en musikalisk familj.

Han har precis avslutat en kontraktsanställning på Norrlandsoperan och på onsdag börjar han på Drottningholms slottsteater där han spelar i två produktioner under sommaren. Men Anders är lika delar klassisk musik som folk- och rockmusik.

- Gör jag egen musik är det folkmusik jag skriver, det är mest tillgängligt. Vad är en själv egentligen? Det tar tid att komma på, jag kan inte svara på det ännu. Just nu är jag så inne på att jag vill spela. Olika delar av mig stimuleras av olika saker.

Mer läsning

Annons