Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanspersonal i Söderhamn om jouren: "Svårare hantera familj och privatliv"

Beslutet att införa jourtider för ambulanspersonal kommer även att påverka ambulanspersonalen i Söderhamn. Kenneth Holm, ambulanssjukvårdare, förstår att de måste spara pengar, men tror inte att detta är rätt väg.
– Beslutet kommer ändå att generera övertidsuttag så det är svårbegripligt, säger han.

Annons

Förslaget innebär att ambulansanställda nu ska få jourersättning i stället för full ersättning när de jobbar natt. Det ursprungliga förslaget gällde inte ambulansen i Söderhamn, men innan beslutet klubbades igenom ändrades det.

Läs mer: Trots kritikstormen blir det jourtider för ambulanspersonalen

– Det blev ingen större skillnad på reaktionen när vi fick reda på att vi också var berörda. De som reagerade gjorde det direkt när förslaget kom. Vi var mer förvånade att vi var exkluderade från början, säger Kenneth Holm.

Läs mer: Ingen jourtid för ambulansen i Söderhamn

Han tror att debatten har varit tystare i Söderhamn eftersom det finns personal här som redan nu jobbar med jourtid, men de som blivit anställda de senaste tio åren är inte vana att jobba så.

– Det finns personal som inte vill jobba nätter som i och med det här tvingas till det. Det blir svårare att hantera familj och privatliv för många, säger han.

Kenneth Holm känner inte till någon i Söderhamn som planerar att säga upp sig, men att det blir uppsägningar på andra orter påverkar även här.

– Det som oroar nu är alla uppsägningar. Det kommer att bli problem med scheman och även med internutbildningar där det ofta är personal som är instruktörer, säger han.

På många ställen kommer man att hyra in sjukvårdspersonal för att fylla luckorna. Kenneth Holm säger att det alltid kommer att krävas att någon med lokalkännedom jobbar tillsammans med hyrespersonalen, och att det schemamässigt kommer bli ett svårt pussel att lägga.

Trots att många är kritiska till förslaget försöker man i Söderhamn hålla humöret uppe och jobba vidare.

– Stämningen i Söderhamn har alltid varit bra och det är den nu också. Men det är klart att det här påverkar. Var man än är så pratar man om det här, säger Kenneth Holm.

Läs också: Ambulanssköterskans vrede sprider sig som en löpeld

När det ska sparas så här mycket pengar förstår Kenneth Holm att det är på personalsidan man kan hitta beloppen. Han är dock tveksam till att det här beslutet kommer att ge önskad effekt.

– Det slutgiltiga beslutet begriper jag inte alls. Jag tror inte det kommer att få någon större ekonomisk effekt eftersom det kommer generera större kostnader för övertid på nätterna. Problematiken med att anställda får vara på jobbet mer än de är anställda för kvarstår, säger han.

En utvärdering av jourmodellen kommer att göras om sex månader.

Läs mer: Jourtid i stället för arbetstid ska spara miljoner

Mer läsning

Annons