Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarligt läge för Klaverens hus

/
  • Klaverens hus ordförande riksdagsman Per Svedberg, Näsviken.
  • Klaverinstrumenten som tidigare magasinerades i ett av husen på Vågbro center har flyttats till kulvertar inom området.

Det blir ingen flytt från Söderhamn till Nordmaling för Klaverens hus. I stället har den unika samlingen klaverinstrument flyttats ned i kulvertarna under Vågbro center för att förbilliga hyreskostnaderna.

Annons

Klaverens hus i Söderhamn befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Det bekräftar föreningens nyblivne ordförande, den socialdemokratiske riksdagsmannen Per Svedberg, Näsviken.

- Det handlar om ekonomin, förklarar han. Det måste hända något väldigt snart, annars måste föreningen avsluta alla förehavanden.

Nedflyttningen av de flera hundra instrumenten i kulvertarna ser han som en tillfällig lösning. Det innebär att hyreskostnaderna i Vågbro och till Söderhamns kommun i Kulturens hus sammantaget är i storleksordningen femtio tusen kronor i månaden. Det är mer än föreningen kan klara.

Han menar att läget inte tidigare varit så skarpt som nu och att föreningen måste agera snabbt utifrån det reella ekonomiska läge som råder.

- Det blir ingen flytt till Nordmaling, säger Per Svedberg.

Beslutet på årsmötet den 30 mars att flytta Klaverens hus, som bedöms vara en riksangelägenhet att samlingen bevaras, anser Per Svedberg grundades på gigantiska missförstånd. Några skrivna avtal fanns heller inte.

Sedan han tillträdde som ordförande har han arbetat för att hitta en långsiktig lösning att bevara samlingen. Än har han hopp om att det ska lösas, men tiden och ekonomin rinner snabbt undan.

Nu på torsdag har sekreteraren Eva Helenius kallat till medlemsmöte i Söderhamn. Något som inte ordföranden Per Svedberg är informerad om och inte kommer att kunna delta i på grund av andra åtaganden. Han förnekar att detta skulle tyda på någon schism inom styrelsen utan förklarar att alla är införstådda med läget för Föreningen Klaverens hus.

Mer läsning

Annons