Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler lämnar länet

Ungdomar från glesbygdskommuner flyttar hemifrån ett år tidigare än de som bor i stan, och ny statistik pekar på att allt fler lämnar hemlänet. Sociologidoktor Lotta Svensson har flera förklaringar.

Annons

Omkring 35 procent av Gävleborgs ungdomar lämnar länet när de flyttar hemifrån, visar den nya rapporten "På egna ben" från Statistiska centralbyrån (SCB).

– En vanlig anledning är ju studier, säger Lotta Svensson, doktor i sociologi vid Uppsala Universitet med arbetsplats vid Centrum för flexibelt lärande i Söderhamn.

Knappt 30 procent av männen och drygt 40 procent av kvinnorna från glesbygden studerar året efter flytten, jämfört med 40 respektive 50 procent av ungdomarna från en storstadskommun.

Lotta Svensson flyttade själv från Söderhamn som ung för att studera, men flyttade tillbaks igen för många år sedan. Enligt SCB lämnar 60 till 70 procent av glesbygdsungdomarna hemkommunen inom tio år efter den första flytten.

– Storstadsnormen gör att både unga och vuxna ser det som ett bevis på att man vill något, och att de som stannar bara har blivit kvar, säger Lotta Svensson.

Konsekvenserna blir att ungdomarna inte bidrar till utvecklingen i sin hemkommun, fortsätter hon.

– De som stannar kan känna sig diskvalificerade på grund av det. Det leder till att orten går miste om utveckling, resurser och arbetskraft, eftersom de som stannar inte ser sig som de resurser de skulle kunna vara. Samtidigt vågar ingen satsa på ungdomarna eftersom man tänker att de ändå inte kommer att stanna, säger hon.

Cirka 20 procent av all ungdomar från glesbygdskommuner är arbetslösa när de flyttar hemifrån, jämfört med 6 procent av de som vuxit upp i storstäderna. I storstäderna är man dessutom ett år äldre än i glesbygden vid flytten. Nämligen 22 år jämfört med 21.

– Det är svårare att flytta hemifrån i storstäderna än här, på grund av bostadsbrist och priser, säger Lotta Svensson. Här manifesterar man dessutom sin vuxenhet genom att flytta hemifrån.

Andelen unga som stannar i sin hemkommun har sjunkit de senaste åren, samtidigt som de som flyttat till ett annat län har ökat, enligt SCB.

– Ambitionen bör inte vara att förhindra folk att flytta. I stället bör man satsa mer på de som bor kvar här så att de trivs bättre och får större möjlighet att vara med och utveckla samhället. Då får vi en kommun där fler kanske vill stanna eller komma tillbaka, säger Lotta Svensson.

Mer läsning

Annons