Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla tjänar på Trygg hemgång

/
  • Victoria Larsson, Helena Olsson, Åsa Mörtsell Ejefalk och Carina Krantz gör vardagen lättare för dem som kommit hem från sjukhus.
  • Ett fantastiskt roligt sätt att arbeta på, säger undersköterskan Carina Krantz om Trygg hemgång.

Sedan starten i oktober har 64 personer från Söderhamn fått extra stöd och hjälp när de kommit hem från sjukhuset.
Personal finns där som ser till att vardagen fungerar med mediciner, hjälpmedel och rehabilitering.
Nu har projektet trygg hemgång permanentats.

Annons

Helena Olsson är arbetsterapeut inom kommunens rehabiliteringsenhet och projektledare för Trygg hemgång. Hon håller till på Västerbacken och det är där vi träffar henne och undersköterskorna/ rehabassistenterna Carina Krantz, Åsa Mörtsell Ejefalk, Victoria Larsson och sommarvikarien Sara Lindström. Susanne Salander ingår också i gruppen, men har semester just nu.

Tillsammans gör de vardagen lättare för de som vistats på sjukhus och ska få komma hem igen.

– För många är det svårt att veta hur det ska fungera efter hemkomsten från sjukhus eller korttidsvård. Både den enskilde och deras anhöriga kan känna oro över hur vardagen ska fungera, säger Helena Olsson.

Det var av den anledningen som Trygg hemgång startade som ett projekt av omvårdnadsnämnden den 1 oktober förra året och en grupp utsågs att arbeta med detta.

Sedan dess har de hjälpt 64 personer att komma tillbaka i hemmamiljön. Men det är alltid handläggaren för hemtjänsten som bedömer vilka personer som har behov av Trygg hemgång i samband med hemkomsten.

– När en person skrivs ut från sjukhuset finns vi på plats och tar emot vid hemmet. Bara det gör att de känner sig tryggare, säger Åsa Mörtsell Ejefalk.

Oftast går den första dagen åt till att hämta hem mediciner, se vilka hjälpmedel som behövs och se till att det finns mat att äta. Det är också viktigt att göra hemmamiljön trygg och säker.

Och så gör de sig tid till att sitta ner och prata. Bara det inger trygghet.

– Dag ett försöker vi alltid vara två personer på plats. Det är mycket som ska ordnas och så ska det finnas tid för samtal. Och så långt det är möjligt försöker vi se till att det är samma person som kommer de övriga dagarna, säger Victoria Larsson.

Tidigare arbetade hon inom hemtjänsten där de är styrda av klockan. Numera känner hon att hon kan ge de äldre den tid de behöver.

– Det finns så många fördelar med Trygg hemgång, både för våra brukare och oss anställda. Redan nu har vi märkt att det är mindre kö till korttidsplatserna, säger Helena Olsson.

Totalt beräknas Trygg hemgång kosta runt två miljoner kronor om året. Men redan nu har förvaltningen märkt att de köpta platserna inom slutenvården har minskat och att kostnaderna för omvårdnadsförvaltningen påverkats i positiv riktning. Så det finns både mänskliga och ekonomiska vinster att göra.

– Korttidsboendena kommer alltid att behövas, det finns de som har stora hjälpbehov, men det här är ett bra sätt att skapa den trygghet som behövs i hemmiljön. På något sätt deltar de bättre i rehabiliteringsövningarna på hemmaplan. Vardagssysslor är också en form av rehabilitering, säger Åsa Mörtsell Ejefalk.

Responsen från brukarnas sida är det inget fel på. Av de som har svarat på en enkät om hur projektet fungerat är alla nöjda med den hjälp och rehabilitering de har fått.

– Trygg hemgång kan man få under dagtid i två veckor, eller under tio arbetsdagar. Kvällar, nätter och helger är det hemtjänsten och nattpatrullen som tar över. För att det här ska fungera krävs det ett nära samarbete mellan parterna. Vi samarbetar även med hemsjukvården och primärvården, säger Helena Olsson.

Hon berättar att projektet kom till efter att några chefer på omvårdnadsförvaltningen börjat fundera över hur det skulle bli lättare att få hem människor efter en sjukhusvistelse och vad som behövdes för att skapa trygghet i hemmet. Efter jämförelser med andra kommuner bestämde de sig för att Ronnebys koncept var mest passande för Söderhamn. Det är en kommun i ungefär samma storlek och även där har de valt att ge den extra omsorgen under dagtid.

I dag, med facit i hand, kan de se att satsningen var helt rätt. Från och med den första oktober är Trygg hemgång inget projekt längre, utan en del av den kommunala verksamheten.

Det glädjer personalen.

– Det är ett fantastiskt roligt sätt att arbeta på, varje dag bjuder på något nytt, säger Carina Krantz.

Mer läsning

Annons