Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla drar inte åt samma håll"

Det visar sig vara svårt att hitta någon förklaring till att företagsklimatet inte fick högre betyg i Svenskt Näringslivs undersökning.

Annons

Vi berättade i går om Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsklimatet. Söderhamns kommun valde för några år sedan att använda sig av undersökningen i ett så kallat inriktningsmål. Själva målet är att Söderhamn ska placera sig i den övre halvan av rankingen.

För att nå dit har man bland annat satsat på dialoger och nätverkande med företagare. Det är insatser som applåderas av det lokala näringslivet men som ändå inte fått genomslag i undersökningen. Mycket talar för att kommunen missar sitt mål även i år.

Vad tror företagarna själva? Varför går det så trögt och vad skulle få dem att ge Söderhamns företagsklimat ett högre betyg?

– Grundproblemet är väl att alla inte drar åt samma håll. Det finns politiker och tjänstemän som tänker helt rätt och jobbar stenhårt för att förbättra förutsättningarna för företagande. Så finns det såna om inte tycker det och de förstår inte vad det får för konsekvenser, säger Lennart Westman, ordförande i Cityföreningen.

Han tycker att satsningarna som gjorts är bra men att kommunen behöver jobba fram en gemensam syn på företagande.

Lennart Westman har sett flera exempel på hur företagare som velat starta eller ta över kommunal verksamhet stött på motstånd och ovilja. Han lämnar ett typexempel på verksamhet som han tycker Söderhamns kommun borde släppa ifrån sig.

– Stenö camping. Det är klockrent att kommunen ska äga campingen men det finns ingen anledning att kommunen ska driva den, säger Lennart Westman.

Han tycker inte man ska vifta bort undersökningen bara för att den bygger på företagarnas uppfattningar och inte objektiva siffror.

– Samma värderingar görs i hela landet och då är det intressant varför vår upplevelse är sämre i Söderhamn.

Mer läsning

Annons