Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre par nekas bo ihop

Äldre par nekas att bo ihop på äldreboende om den ena personen är frisk.
Kommunen skyller delvis på platsbrist, trots att det står trettio tvårumslägenheter i Ljusne utan ett enda par som bor i dem.

Annons

Låt par leva tillsammans livet ut. Det var slagorden i motionen som nekades av omvårdnadsnämnden. Förslaget var att även par vars ena part var frisk skulle få bo tillsammans när den sjuka flyttade till ett äldreboende. Men förslaget avslogs av omvårdnadsnämnden.

Plastbrist sägs vara en anledning till avslaget. Men på äldreboendet Kastanjen i Ljusne finns trettio tvårumslägenheter på 65 kvadratmeter, där det bara finns en boende i varje rum.

– Många är så dåliga att de är sängliggande, då står resten av lägenheten tom, säger en kvinna vars anhöriga har bott länge på äldreboendet.

Enhetschefen på äldreboendet Elisabeth Norin bekräftar att det finns flera som behöver mycket hjälp för att klara dagen och regelbunden vård.

Daniel Svensson (SD) som skickade in motionen, menar att det finns lösningar på problemet, om bara kommunen bara tänkt till innan.

– Det känns lite fel att det är så här. Det går förstås inte att flytta på de som bor där nu, men det borde kanske ha skett en omprioritering från början, säger han.

Kvinnan som besöker äldreboendet regelbundet, vädjar nu till kommunen att se sig om i kommunen och tänka över möjligheterna som finns.

– Det går att lösa, det är idiotiskt att splittra de som har bott ihop i 60 år när de behöver varandra som mest, säger hon.

"Det är fruktansvärt att par inte får bo ihop" - läs om äldreboendet Kastanjen i Ljusne i måndagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons