Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre i fara när telenätet läggs ned

Kampen är över för pensionärerna i Axmar bruk – snart rullar Telias grävskopor in i byn och river deras fasta telefonnät. Nu får ett tjugotal äldre personer, många med rörelsehinder förlita sig på ett mobilnät som aldrig fungerat.


– De kommer få panik, säger grannen Lars Lindström.

Annons

Telia lovade miljöpartiets tidigare ledare Maria Wetterstrand att inte röra en enda telefonstolpe på landets slätter – men den andra januari kapar de Axmar bruks telefonförbindelser. Nu kan det vara för sent att bromsa grävskoporna.

– Såhär får det inte gå till. De måste se till att mobilnätet fungerar innan de river något. Jag är orolig för de äldre. Tänk om något händer? säger riksdagsledamoten Bodil Ceballos (MP) som bor i Axmar bruk.

Många är upprörda eftersom det mobilnät de nu tvingas använda aldrig fungerat. Lars Lindström som bor i närheten vittnar om den dåliga täckningen.

– Om Telia tar bort stolparna skär de av oss. Vi har ingen mottagning här och oftast kan folk inte ringa från sitt eget hus. De får gå ut i trädgården eller hoppas på klart väder, säger han.

Räddningstjänsten är oroad av beskedet även om Axmar bruk hör till Gävle kommun. Den dåliga täckningen kan leda till avbrutna telefonsamtal som i en nödsituation kan kosta liv.

– De första sekunderna är avgörande. En skogsbrand tar sig snabbt, säger räddningschefen John-Erik Jansson.

Mer läsning

Annons