Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren: Experter säger att oljan är skadlig

Kammaråklagare Christer B Jarlås är den som kommer att undersöka om Arizona gjort sig skyldig till något brott i samband med utsläppet i Sandarne.

Annons

Ärendet har knappt hunnit landa på kammaråklagare Christer B Jarlås bord vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund. Han har inte hunnit sätta sig in i alla detaljer, men säger att han förstått att det rör sig om ett stort utsläpp.

Inledningsvis kommer Christer B Jarlås ge direktiv om vad han vill göra.

- Det handlar om att dokumentera så mycket som möjligt, och tala med dem man behöver tala med. Att se vad som orsakat utsläppet är det primära inledningsvis, sen kan vi titta på vem som bär ansvaret och vilka brister som kan ha orsakat läckan.

Det är åklagaren som kommer att undersöka om Arizona Chemical har gjort sig skyldig till någon straffbar oaktsamhet.

Christer B Jarlås har haft flera mål med just råtallolja. Han menar att det ligger i Arizonas intresse att säga att den inte är miljöfarlig. Skulle oljan klassas som detta skulle hanteringen av den bli krångligare och därmed dyrare.

- Från företagets sida hävdar de att oljan inte är farlig på ett sätt som är straffbart, men vi har experter som säger det motsatta. Vi har tagit in yttranden från experter i sådan utsträckning som visar att oljan är något som kan påverka negativt.

Mer läsning

Annons