Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare kräver 3,5 års fängelse för dödskörning

För en månad sedan omkom Kenth Bylund, 53, efter att ha blivit påkörd i Östanbo. På onsdagen ställdes föraren inför rätta, åtalad för att ha vållat hans död.

Annons

– Egentligen räcker inte orden till i en sådan här situation, sa Per Wiesel, den omkomnes dotters advokat, under rättegången.

Han berättade att Kenth Bylund var på väg till ett julbord med jobbet och skulle ta bussen in till Söderhamn den kvällen. Det var då olyckan inträffade, i närheten av busskuren vid länsväg 583.

Den 33-årige föraren är åtalad för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Han hade druckit alkohol innan körningen och tagit narkotika tre, fyra dagar tidigare, uppgav han i rätten. Han medgav att han hade kört fortare än tillåtet på 50-sträckan, och uppgav att han kanske körde i 70-80 kilometer i timmen när han såg en man korsa vägen.

– Han trodde nog att han skulle hinna över. Jag försökte svänga åt vänster men det gick så fort allting. Jag bromsade in så gott det gick och sedan small det till.

Åklagaren anser att föraren ska dömas till fängelse i tre och ett halvt år. Den omkomnes dotters advokat uttryckte sig annorlunda:

– Jag hoppas att han får ett så pass långt fängelsestraff att han får en ändring i sitt liv, sa advokat Per Wiesel.

Läs i torsdagens Söderhamns-Kuriren vad vittnena berättade i Hudiksvalls tingsrätt om hur olycksbilen körde den kvällen.

Mer läsning

Annons