Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

201 ljus mot kvinnovåld

/
  • 201 man har dömts för att ha mördat sina fruar eller sambors under 2000-talet. Lika många ljus tändes i Stadsparken under söndagskvällen.
  • Anna Håkansson, Carolin Strandberg och Petra Lindström i Ladies circle överlämnade en check till kvinnojouren och deltog under manifestationen.
  • Kvinnojourens Stöttans ordförande Anette Svedberg har inget bra recept på hur man kan minska våldet mot kvinnor, men samhället måste börja ta tag i frågan, menar hon.

201 kvinnor har mördats av sina män i Sverige under 2000-talet.

Lika många marschaller lyste under söndagskvällen upp Stadsparken i Söderhamn.

- På något sätt måste vi försöka få ett stopp på våldet mot kvinnor, säger Anette Svedberg, ordförande för kvinnojouren Stöttan.

Annons

Den 25 november 1999 instiftades den Internationella dagen mot våld mot kvinnor. FN:s generalförsamling slog då fast att våld mot kvinnor hindrar dem att uppnå jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening.

13 år har gått sedan dess, men det finns inga tecken på att våldet minskar. Vare sig i Sverige eller i resten av världen.

Dagen är ändå en väckarklocka som talar om att kampen måste gå vidare.

I Söderhamn valde kvinnojouren Stöttan att uppmärksamma våldet mot kvinnor både under lördagen och söndagen.

Statistiken visar också att under 2000-talet har 201 män blivit dömda i Sverige efter att ha mördat sina fruar eller sambos. Men eftersom siffrorna enbart visar hur många som blivit dömda kan mörkertalet vara stort.

- Troligen har fler kvinnor mördats, säger Anette Svedberg.

För att uppmärksamma detta tände man under söndagskvällen 201 marschaller i Stadsparken. Runt 40 personer deltog. Två av dem var Åsa Viberg och Tobbe Kajving.

- Jag är här för att hedra alla dessa kvinnor. Det är tur att kvinnojourerna finns, de är guld värda för de som är utsatta, säger Åsa Viberg.

Och hon vet vad hon talar om. Hon har själv blivit utsatt för psykisk misshandel och uppsökt kvinnojouren ett flertal gånger.

I dag engagerar hon sig själv i frågor som berör människor. Eftersom kommunen har valt att lägga ner anhöriggruppen till missbrukare avser hon att starta upp den ideella föreningen Alanor igen som jobbade just med sådana frågor.

- Det går helt enkelt inte att spara på sådana här saker, säger Åsa Viberg.

Mer läsning

Annons