Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn näst varmast i Sverige

I södra Sverige pratar man om den varmaste aprilmånaden i mannaminne.

Och i Söderhamn var det nästan varmast i Sverige, med en temperatur på 17,9 grader. I Falun-Lugnet var det varmare. Där visade termometern 18,6 grader, enligt SMHI.

Annons

Meteorologerna har sitt sätt att redovisa vårens ankomst. Den har kommit när det är plusgrader dygnet runt under en vecka i sträck.

För att det ska vara sommar ska medeltemperaturen ligga på 10 grader under en vecka. Det betyder att det redan är sommar i Göteborg, som har haft den högsta medeltemperaturen, som landade på 10,4 grader. Enligt SMHI har detta aldrig hänt förut.

Meteorologen Sverker Hellström på SMHI, säger till Dagens Nyheter att situationen är unik. Det är fortfarande vinter i norra Norrland, vår i Mellansverige och sommar i den sydvästra delen av landet.

Och aldrig har det varit så varmt i april i Stockholm och Uppsala, och där har man mätt temperaturer regelbundet sedan 1700-talet.

Även i Norrland har det varit varmare än normalt, och det gäller särskilt för södra Norrlands kustland.

På Söderhamns flygplats uppmättes under lördagen en temperatur på 17,9 grader. Och undertecknad fann kvällstemperaturen under söndagen om möjligt vara ännu varmare – om man nu kan lita på en biltermometer. Den visade i alla fall + 20 grader klockan 18.30 vid Söderala kyrka.

Annons