Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamn måste sikta högre än plats 198

Söderhamns kommun förbättrar sin placering i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i svenska kommuner. Det är bra.

Företagsklimatet är helt avgörande för en kommuns långsiktiga utveckling. Det är ur många och växande företag som resurser skapas för morgondagens välfärd.

Därför finns det också anledning att fundera över hur bra det egentligen är med placeringen för Söderhamn. Plats 198 avancerade vi till från plats 216 i fjol, det vill säga 18 snäpp bättre. Vi fortsätter dock att tillhöra den nedre tredjedelen av landets 290 kommuner.

Tittar man över några år så ser vi att det är ungefär i det intervallet Söderhamn har legat de senaste fyra åren, 3 år år där vi halkar ner och nu klättrar vi. Tyvärr är det Ingen direkt upplyftande rad, och ett underbetyg till de ambitioner som kommunen haft när det gäller att klättra i rankingen.

Varför är just denna rankning så viktigt? Jo, för att den finns. Och för att den grundar sig på en djup och bred undersökning bland företagarna själva kopplat till objektiva fakta. Tittar man på de kommuner som kommer ut högt ser man också ett direkt samband mellan hög rankning och god generell utveckling.

Som centerpartist och kandidat till Söderhamn fullmäktige vill jag gärna att den här frågan tas på större allvar. Jag tycker att frågan om hur vi förbättrar företagsklimatet i Söderhamns kommun diskuteras alldeles för lite och alldeles för smalt.

Kommunens företrädare kan inte ensamma skapa företagsklimatet, men jag är övertygad om att det går att göra väsentligt mer än i dag, och att målsättningen när det gäller rankning av företagsklimat måste vara mycket högre än att ligga i den nedre tredjedelen av listan.

De utmaningar vår kommun och region står inför bara genom sin demografiska profil men även till viss del när det gäller vårt geografiska läge skärper kraven på oss mer än på många andra när det gäller att skapa möjligheter för företag och företagsamhet, och i förlängningen därmed en långsiktig inflyttning, jobb och resurser till välfärd.

Det här är fyra Centerkrav för ett bättre företagsklimat i Söderhamns kommun. som jag kommer att driva som en del i min personvalskampanj:

* 1) Söderhamns kommun måste ta fram ett konkret handlingsprogram för ett attraktivt företagsklimat. Målen ska göras tydliga och mätbara. Resurser ska satsas för att genomföra planen och därmed förverkliga tillväxtprogrammet.

* 2) Söderhamns kommun måste fördjupa partnerskapet med befintligt näringsliv och på det viset förbättra kommunens kunskaper om vad som verkligen skapar det goda företagsklimatet.

* 3) Kommunens upphandling och policyer måste utformas så att de gröna näringarna liksom de små företagen får bättre möjligheter att göra affärer med kommunen.

* 4) Söderhamns kommun ska vid slutet av mandatperioden finnas bland de 50 svenska kommunerna med bäst företagsklimat i Svenskt Näringslivs företagsrankning.

Magnus Svensson

Gruppledare för Centerpartiet i Söderhamn och 1:a namn på centerpartiets kommunfullmäktigelista

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel