Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamn klättrade rejält

Det blev en klart bättre placering än tidigare år då näringslivet presenterade året ranking.

Annons

Ett mindre jubel utbröt i Söderhamns gamla järnvägsstation när Svenskt Näringsliv presenterade årets kommunrankning. Orsaken var att Söderhamn placerade sig som nummer ett i länet.

– Det beror på tre saker: Det första är att vi har tagit det här på allvar för att få ett bättre företagsklimat, det andra är att vi är ute och träffar och diskuterar frågorna med företagare och det tredje att vi jobbar tillsammans med företagare, förklarar kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S).

Kommunikationen betonades som en viktig framgångsfaktor, liksom det långsiktiga arbetet med attityder, skola och samverkan.

– Tillgänglighet är det absolut viktigaste. Vi ska göra 200 företagsbesök under året, sa näringslivsstrateg Kent Lundkvist.

Söderhamn klättrade 18 placeringar och blev därmed bäst i Gävleborg, ett län med mediokra resultat i näringslivsrankningen.

– Vi behöver ta ett samlat grepp för att göra Gävleborg attraktivt för våra företag, konstaterar Lotta Petterson, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Hon var den som höll i presentationen och kunde konstatera att Söderhamn med placering 198 av 290 kommuner var bäst i länet. Men tillsammans med övriga placerar sig länet som helhet i rikets bottenskikt.

– Att nio av tio kommuner hamnar under 200-strecket är ett problem för Gävleborg, underströk Lotta Petterson.

Hudiksvall rasade mest i landet tillsammans med Bollebygd, med 112 placeringar och hamnade på 225:e plats. I övrigt placerade sig hälsingekommunerna på plats 205 (Ovanåker som klättrade 5 placeringar), 242 (Bollnäs som klättrade 10 placeringar), 257 (Ljusdal som klättrade 6 placeringar) och 277 (Nordanstig, som föll 48 placeringar).

Bäst i landet var Solna, följt av Sollentuna och Upplands Väsby.