Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn har kommit ut ur garderoben

/
  • Syskonen Tobias Norman och Emma Gilliam gråter av glädje. Det här hade de aldrig vågat tro om Söderhamn.
  • björn Axelsson gick ut som segrare i high heelracet och slog därmed ut kompisen Tovias Norman.
  • Andreas Lundstedt gratulerade Söderhamn till tidernas succé.
  • Glädje, kärlek och lycka kännetecknade festivalen.
  • Närmare 2 000 personer i karavanen och minst lika många på sidan om och Pridefestivalen var en succé.

Närmare 2 000 personer i karnevalståget och minst lika många som såg på.

Inte ens Pride-generalen Lennart Westman vågade drömma om en sådan succé.

I dag hyllas Söderhamn av hbtq-världen.

"Bättre än Stockholm-Pride och mer nära."

Annons

Kärlek!

Smaka på ordet, visst är det varmt och omfamnande?

Och det är exakt så det känns den här historiska lördagen på gågatan i Söderhamn. Det kryllar av människor och alla är glada. Men i luften finns också en känsla av stolthet.

- Jag är stolt, inte bara en stolt bögmorsa utan även för Söderhamn. Vem hade vågat tro det här, säger Marita Norman.

Hon har nyss hållit ett tal på tribunen, precis som dottern Emma Gilliam. Som mor och syster till en bög vill de berätta att det är inget att vara rädd för, att Tobias är precis som alla andra. En människa av kött och blod – en fin människa.

Själv blir Tobias Norman, som tagit ett helt kompisgäng med sig från Stockholm, både rörd och stolt över deras ord.

- Jag har en fantastisk familj, faktum är att vi har en egen Pridefestival i vår stuga på midsommarafton. I år blir det fjärde gången, säger han.

Lite tagen på sängen blir han ändå när Pride-generalen Lennart Westman kommer fram och säger att han ska vara med i high heelracet som innebär att man tävlar om vem som springer snabbast i ett par högklackade damskor. Kvinnor eller män.

Eftersom han inte vill låna Westmans prickiga 43:or går han in i en butik och köper ett par. Det är ändå inte han utan kompisen Björn Axelsson som tar hem hela tävlingen. Och här pratar vi om sylvassa och decimeterhöga klackar.

- Haha, nej jag har inte tjuvtränat, de här skorna har jag bara använt fyra gånger tidigare. Men vilken fantastisk stad Söderhamn är, vilken värme, säger han.

Det är ord och känslor som kommer att uttryckas av många. Konferencieren, sångaren och bögen Mathias Holmgren, säger det också:

- Jag är så otroligt rörd av att se hur många som har kommit hit. Aldrig någonsin har Pride hållits i en så liten stad och aldrig någonsin har så många deltagit i en mindre stad.

Men det är egentligen inte förrän själva paraden ska starta som man förstår hur många människor det är på plats. 300 i tåget som Pride-prinsessan Majsan Keller gissade på räcker inte. Här snackar vi om närmare 2 000 personer.

Och minst lika många som ser på.

Då och då ser vi skymten av Lennart Westman, febrilt arbetande med ett ständigt leende på läpparna.

- Det här, säger han, har förändrat hela mitt liv. Och vilken uppslutning.

När paraden startar hinner han ändå att ställa sig på flaket på ledarbilen som är målad i regnbågens alla färger och rattad av kulturchefen Anders Uddén som har tekniska chefen Lars Stål vid sin sida. På flaket dansar även Ylva som genomgått en könskorrigering och Marita Norman.

- Det blev rätt svettigt, konstaterar Ylva efteråt.

När vi träffades i Stockolm var både hon och jag lite fundersamma på om inte söderhamnarna fortfarande var lite för trångsynta för en Pride-festival. Så fel vi hade.

- Det här är ju helt otroligt, i dag känner jag mig som en stolt söderhamnare, säger hon.

Ungefär så säger Per-Erik Sorti, som den här dagen uppträder som Nova Gina, och maken Hans Ringshamre också.

- Vi har levt öppet homosexuella i sju år nu. Visst har vi fått höra en del, men en sådan här dag känns det som det inte finns några fördomar. Nästa år tänker jag ta med mig min 86-åriga mor i tåget, säger Hans Ringshamre med ett skratt.

När paraden har ringlat sig genom staden och många tar trapporna upp till Östra Berget slår vi oss ner på en uteservering. Där sitter även Andreas Lundstedt och intar en söt, kladdig kaka.

Han ska vara diskjockey på Eat and meet under kvällen, men har redan anlänt.

- Det här är helt otroligt, man tror inte att det är sant. Närmare 2 000 i tåget, det är bara att gratulera Söderhamn till tidernas succé.

Eller som transan Maria Hansson Nielsen uttrycker saken: Bättre än Stockholm Pride och mer nära.

Annons