Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn får videokonststation

I början av nästa år får Söderhamn också ett visningsställe för landstingets videokonstsatsning, som pågått i tre år. Nu till jul visas en musikalisk resa på de sex visningställena i länet.

Annons

Biblioteken i Bollnäs och Hudiksvall samt Voxnadalens gymnasium i Edsbyn är de tre videokonststationer i landskapet där de olika konstvideorna ständigt rullar hittills.

För tre år sedan började landstingen i Dalarna, Gävleborg och Uppsala ett samarbete i syfte att föra ut videokonst till offentliga platser som bibliotek, skolor och sjukhus.

Söderhamn har hittills inte haft någon station.

- Vi räknar med att få igång videostationen på Verkstäderna till vårprogrammet i början av februari, säger Johan Anderung, konstkonsulent på Konst Gävleborg.

Men nu ska först julprogrammet börja rulla på de stationer som redan är igång.

Filmen heter Densen, som betyder elledning på japanska.

Konstnären Anna Linder har besökt St Petersburg, Barcelona, Milano och Buenos Aires och tagit bilder på elledningar. Dessa har hon sammanställt till en musikalisk resa.

Anna Linder är född 1967 i Storuman men bor och arbetar nu i Stockholm. Hennes verk har blivit utvalda till festivaler och utställningar både i Sverige och utomlands. Hon arbetar deltid på Filmform – arkivet för experimentfilm och videokonst.

Mer läsning

Annons