Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamn borde ha gjort som Stockholm

Apropå tallarna på Abraham Bäckgatan. I en förort till Stockholm hade man en likande diskussion om höga furor kring ett hyreshus, påfallande likt det i Söderhamn.

Annons

Där kom man till det kloka beslutet, mellan parkförvaltning och hyresgäster, att spara träden. Man insåg att stort värde både estetiskt och miljömässigt skulle gå förlorat.

Träd har förmågan att ta upp luftföreoreningar och ge tillbaka syre, ovärderligt! Det gäller inte minst tallar. Och lite skugga kan ju vara skönt under heta högsommardagar. Vet också att många av hyresgästerna på Abraham Bäck gärna sopar lite barr när de barrar.

Dessa gamla solitärer har stått och utvecklats och etablerat ett djupt rotsystem i minst 150 år, så risk för stormfällning var minimal, utom någon gren som kan knäckas ibland helt naturligt.

Vid bygget av husen var byggfirman föredömligt skonsam av området. Detta helgerån var i sanning ingen hyllning av den kände söderhamnaren Abraham Bäck.

Parkförvaltning och kommun borde vara mer aktsamma om den naturliga närmiljön. Samtidigt berömmer jag förstås alla blomsterarrangemang i parkerna i Söderhamn.

Alice

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel