Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn behöver fler unga politiker

Nu är det bara nio månader kvar till valet och det märks tydligt att valrörelsen börjat. Jag hoppas verkligen att vi får flera unga med i politiken i Söderhamn under kommande period.

Annons

Sverige och Söderhamn behöver fler unga politiker. Vi måste på allvar diskutera underrepresentationen.

En man i 55-årsåldern är normen för de förtroendevalda i Sveriges kommuner. Det ser inte mycket annorlunda ut i Söderhamn. Endast fem procent av de förtroendevalda är mellan 18 och 30 år – men var femte invånare i Sverige är mellan 18-30 år. Under mandatperioden 2002-2006 valde 41 procent bland de unga att lämna sin plats. Och hittills under den här perioden är siffrorna ungefär de samma. Varje vecka lämnar en ung kommunpolitiker i Sverige sitt uppdrag.

Varför är det då så få unga i politiken?

Förklaringarna är många. Unga människors livssituation förändras snabbt, de byter bostadsort rätt ofta under en mandatperiod jämfört med oss äldre. Men unga är varken ointresserade eller likgiltiga av att vara med i politiken. En undersökning, gjord vid Göteborgs universitet av SOM-institutet, visar att unga faktiskt vill åta sig politiska uppdrag. Det är kanske vi äldre som har en förutfattad mening? Men vi måste underlätta för de unga så att de kan engagera sig.

Här presenteras några förslag på hur man kan få yngre att öka möjligheterna att delta i politiken. Förslagen kan säkert utökas.

– Förlägg fler möten/sammanträden på kvällstid.

– Låt även de studerande få lagstiftad möjlighet att gå ifrån föreläsningar och lektioner för att delta i politiska möten, nämnder och styrelser.

– Inför tvååriga mandatperioder i styrelser och nämnder så att man inte behöver binda sig för fyra år.

– Fördela uppdragen. Ge de unga något att bita i redan från början.

– Ta hand om de unga som engagerar sig genom att ge dem en mentor.

– Ta alltid emot de ungas engagemang och ta dem på allvar.

– Unga vill känna omgivningens förtroende. De vill göra saker som känns meningsfulla och roliga.

– Gör de politiska mötena mera varierande. Ordna cafémöten eller ett möte på puben för att diskutera politiska frågor.

– Låt politikerna regelbundet träffa elevråden från grund- och gymnasieskolorna för att diskutera aktuella lokala samhällsfrågor.

Det behövs både unga och äldre i politiken. Men det politiska livet är inte rock´n roll precis. Men nog behövs det flera unga och vi måste underlätta för att få flera med. Alla de politiska partierna i Söderhamn kan hjälpas åt!

God fortsättning på valåret!

 

Jan-Eric Berger (C)

1:e vice ordförande i Söderhamns kommunfullmäktige

Mer läsning

Annons