Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södergren blickar framåt

Ett OS-brons, två VM-silver och två VM-brons finns på meritlistan, men än så länge fattas det en medalj av en valör – guld.

– Jag skulle inte fortsätta att åka skidor på elitnivå om jag inte trodde att jag kan ta den där guldmedaljen, sa Anders Södergren i fredags när han gästade Hudiksvall.

Där sa han också att OS i Vancouver inte nödvändigtvis behöver vara hans sista i karriären.

Under hela 2000-talet har Södergren tillhört världseliten i längdskidåkning. Men det hela hade kunnat ta slut i november förra året, då han dagarna innan världscuppremiären i Gällivare fick beskedet att han drabbats av cellförändringar i ena testikeln.

– Veckan som följde var en sjukt jobbig vecka, men jag fick otroligt mycket stöd, sa Anders. Jag visste ju att det bara var 2–3 procents chans att det skulle vara en godartad förändring, och när jag väl fick svaret på de tagna proverna att jag tillhörde de få som inte fått en elakartad förändring, då släppte allt.

Senare under vintern blev det ett VM-silver i Liberec, men säsongens problem var inte över.

I mars tvingades han till en ryggoperation sedan en klämd nerv orsakat en form av diskbråck.

Därmed blev en stor del av försäongsträningen spolierad.

– Men jag tycker ändå att jag träningsmässigt ligger bra till nu. Det saknas visserligen lite styrka på baksidan av höger ben, men det är ändå på rätt väg, sa Anders.

Vinterns stora mål är givetvis OS i Vancouver, och då ska förhoppningsvis fullträffen komma.

– Jag tycker att jag ska ha bra chans på alla distanser eftersom banorna i Vancouver passar mig, sa Anders.

Han har hunnit bli 32 år och med tanke på dels åldern, och dels förra säsongens bekymmer, så är frågan ganska given – hur länge tänker du hålla på?

– Jag har hela tiden sagt att jag ska åka över nästa säsong också med VM i Holmenkollen och ett eventuellt SM i Söderhamn. Men just nu stänger jag inga dörrar alls och det är möjligt att jag åker över ytterligare ett OS, 2014, sa Anders.