Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderblomspelet får modern form

I morgon, fredag, har Söderblomspelet nypremier igen. I år har Arne Ingemar Johanssons manuskript från mitten av 1980-talet arbetats om för att passa vår tid. Ylva och Elisabet Eggehorn har bearbetat manuset tillsammans med regissören Hans Klinga.

På onsdagen kom mor och dotter Eggehorn till Söderblomsgården i Trönö för att träffa ensemblen och se på repetitionerna inför fredagens permiär.

- Det ska bli otroligt spännande att se vad det blivit av vårt manus, säger Ylva Eggehorn och Elisabet Eggehorn. Det är första gången de besöker Trönö.

Regissören Hans Klinga satte upp Söderblomspelet 1986 och var med de första åren. Därefter hade han ett uppehåll när två andra regissörer tog vid.

- När jag kom tillbaka hit för sex, sju år sedan ville jag gå tillbaka mer till ursprunget, förklarar han.

Det var också då han engagerade Dramatenskådespelarna Erik Ehn att spela Nathan Söderblom och Kristina Törnqvist som hustrun Anna, som de gör i år för tredje sommaren. Trönösonen Erik Ehn började sin skådespelarbana på första uppsättnigen av Söderblomspelen och är nu med för nionde året. Söderalakillen Peter Mörner har i år tagit kurskamraten Martin Eliasson med sig från Dramatens elevskola. Från Dramaten kommer också skådespelaren Pierre Wilkner, som även han är nykomling.

- Jag blev oerhört glad när Hans ringde, säger han och tycker att det är märkvärdigt bra teater som görs här uppe i Trönö varannan sommar.

Pierre Wilkner spelar hela sex olika roller i föreställningen och får verkligen inte ligga på latsidan.

Det här är Hans Klingas fjärde uppsättning.

- Liksom jag själv har utvecklats på 25 år har spelet det, säger han. Vi har alltid lagt ribban väldigt högt i Söderblomspelet, både för proffsen och amatörerna som medverkar.

Söderblomspelet är i grunden en allvarlig pjäs, menar han, men absolut underhållande.

Ylva och Elisabet Eggehorn velat fördjupa och bredda föreställningen och föra språket mer mot dagens.

Där har det varit en stor fördel att de kommer från två generationer.

- Blev det annorlunda när vi stuvat om, frågar Ylva Eggehorn ensemblen.

Peter Mörlin tycker att språket nu är mer lättillgängligt utan att djupet i pjäsen förloras.

- Vi har gjort på så många olika sätt under åren, men ja, nu har det landat, säger Angelica Thelin, som varit med sedan 1990 och är både skådespelare och regiassistent.

Årets Söderblomspel kommer att innehålla mer musik. Musiker är Vladimir Jigarov, Karin Elfversson, Nathali Elfström och Emma Nordgren.

- Vi förstärker spelet och miljön, till exempel i scenerna från Uppsala och Paris, säger Emma Nordgren som spelar cello.

Repetitionerna har pågått både i Söderhamn och Stockholm, men sedan 1 juni arbetar alla tillsammans hela dagarna i Trönö.

På fredag är det premiär, sedan spelas pjäsen till den 12 juli.