Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socionomutbildning till Söderhamn: "Det finns ett stort behov av socionomer"

Tidigare i år blev det klart att CFL kommer att erbjuda Tekniskt basår från Högskolan i Gävle. Nu är det klart med nästa nytillskott – socionomutbildningen.
– Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda den här möjligheten i Söderhamn, säger Ann-Sofie Gustafsson.

Höstterminen 2017 flyttar Högskolan i Gävles Socionomprogram på distans in på CFL i Söderhamn, något som det jobbats länge med.

– Det har tagit tre till fyra år, men nu är det klart och det känns väldigt roligt att kunna erbjuda den här möjligheten i Söderhamn, säger Ann-Sofie Gustafsson, enhetschef på Hälsinglands utbildningsförbund.

Läs också: Nya studiemöjligheter för den som inte vill pendla

Socionomutbildningen är kopplad till Högskolan i Gävle, är på sju terminer och 210 högskolepoäng. Den bedrivs på heltid och man ingår i en fast studiegrupp på orten där man antas. Totalt kommer CFL att erbjuda tolv platser med läroplats i Söderhamn och inplanerade närträffar en gång i veckan i Gävle. I mars börjar ansökningstiden.

– Socionomer behövs i Söderhamn och i Hälsingland. Med den här utbildningen möjliggör vi för de som vill stanna på orten att studera, göra sin praktik och sedan jobba kvar om man vill det, säger Ann-Sofie Gustafsson och fortsätter:

– För att företag ska finnas här måste vi ha arbetskraft att erbjuda.

Har Söderhamnare förtur till platserna?

– Nej, eftersom det är en högskoleutbildning fungerar det inte så. Det kan lika gärna vara någon från Lund som tar en av platserna, men oftast är det såklart lokalbor som söker såna här utbildningar, säger hon.

Läs mer: Nu kan EU bli ledande världscenter för studier

CFL arbetar ständigt för att ta in utbildningar som kan gynna kommunen genom att tillgodose behovet som finns på arbetsmarknaden.

– Det ska inte vara ett krav att flytta till en annan stad för att utbilda sig. Får vi invånarna som redan bor här att utbilda sig blir det en mer gynnsam situation för arbetsgivarna, som kan anställa personal. Vi är ett län med en låg utbildningsnivå, inte minst Söderhamn och det blir attraktivt för arbetsgivare att stanna och etablera sig om det blir en högre utbildningsnivå, säger Ann-Sofie Gustafsson.

Läs mer: ”Vem är emot goda pendlingsmöjligheter för studier och arbete?”

Behörighetskrav:

Grundläggande behörighet + Matematik B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1 b / 1a1+1a2

Exempel på arbeten:

Socionomer arbetar till exempel inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg, kriminal- och missbruksvård eller som kurator inom skola och sjukvård.

Källa: Högskolan i Gävle