Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänsten i Ljusdal hinner inte med– nu anmäler de sig själva

Sen den stora tillströmningen av ensamkommande flyktingbarn har socialtjänsten i arbetat tre gånger över sin kapacitet och utredningar dröjer olagligt länge. Nu har förvaltningen Lex Sarah-anmält sig själva och genomför samtidigt en omorganisation.
– Vi var inte förberedda när anstormningen kom, säger Chatarina Plomér, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen.

Den 30 mars i år lämnade omsorgsnämnden i Ljusdal in en lex Sarah anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Anmälan gällde en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande. Den höga arbetsbelastningen hos socialtjänsten gjorde att lagen inte följts.

– Det har gjorts mätningar som visar att vår personal jobbar tre gånger över sin arbetskapacitet, säger Chatarina Plomér, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen.

De samlade ihop berättelser från all personal och kom fram till att det var ohållbart. Anders Åhbom är utredare på kommunen och menar att anmälan hade kunnat komma in tidigare eftersom problemen blev synliga redan i höstas. Men utredningar av det här slaget tar tid.

– I vanliga fall görs utredningar på specifika avdelningar eller om det är någon kund som farit illa. Nu var det en hel verksamhet som skulle utredas, säger Ander Åhbom.

Läs även: Hård kritik mot omsorgsnämnden

I anmälan beskrivs en ökad belastning på Socialtjänsten på grund av tillströmningen av ensamkommande flyktingbarn, vilket i sin tur inneburit svårigheter att följa lagens krav på utredningar och beslut. Chatarina Plomér berättar att de har prioriterat att placera ut barn och ungdomar till lämpliga hem och att dokumentationen efteråt inte har hunnits med, något som lagen kräver.

– Vi fick in ett ensamkommande barn per dag som skulle utplaceras. Det viktigaste är att vi ser att barnen har det bra, och då har dokumentationen efteråt blivit lidande, säger Chatarina Plomér.

– Enligt lagen ska utredningen av barn göras inom fyra månader. Det har vi inte till exempel inte hunnit med. Utredningar av nätverkshem och familjehem före placering har inte gjorts, enligt anmälan.

– Ett exempel är några ungdomar blev utplacerade i ett hem som inte hade tillstånd, säger Anders Åhbom och fortsätter:

– En ung person blev utplacerad i ett familjehem, där familjen sedan reste bort en vecka och lämnade den utplacerade ensam.

Läs också: Mottagande av ensamkommande flyktingbarn kan öka rejält i Ljusdal: "Ganska stort antal"

Chatarina Plomér säger att tillströmningen av ensamkommande flyktingbarn har avtagit i och med att gränserna stängdes och nu försöker socialtjänsten att komma ikapp. En omorganisation är på gång, fler arbetslag ska tillsättas, mer administrativt stöd och fler chefer och fem socialsekreterare ska snart bli sex stycken. Något som hon hoppas ska förbereda de för framtiden.

– Det är därför vi gör det här, för att stå bättre rustade om det händer igen, säger Chatarina Plomér.