Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialt engagemang ledde till politiken

/

Ove Wallberg har alltid haft ett stort intresse för människor och han har alltid varit socialt engagerad. Sedan han slutade arbeta aktivt som mjölkbonde fick han tid till att bygga en altan framför huset. Och nu har han tid att bara ta det lugnt.

Annons

Den nybyggda altanen på framsidan av huset i Gnarp har snabbt blivit en favoritplats för Ove Wallberg. Här njuter han och hustrun Karin Wallberg av fikastunder på somrarna och den sällskapliga pudeln Fia gör de gärna sällskap i hammocken.

– Jag har aldrig haft några lediga somrar eftersom jag alltid arbetat inom jordbruket. Så när jag slutade bestämde jag mig för att bygga en altan. Det tog ett par dagar, men jag har gjort allting själv, berättar Ove Wallberg.

Sedan ett par år tillbaka är Ove Wallberg pensionär, även om han i bland hjälper till med sin dotter och mågs jordbruk. Som 18 åring började han som dräng efter en vinterkurs på jordbrukslinjen på Nytorp. Och sedan 1960 har han varit egen företagare. Hela tiden har han även haft ett stort intresse för samhället och för människor.

– Jag har alltid varit socialt engagerad och intresserad av människor. Jag har velat påverka och inte bara gnälla över saker.

Nordanstigs första kommunalråd, centerpartisten Adolf Andersson, var en stor förebild för Ove Wallberg. Ove Wallberg var medlem i Centerpartiet i ungefär 10 år innan han gick ur partiet när han blev allt mer engagerad i bonderörelsen. Under flera år var han ordförande för LRF i Gnarp och han blev sedan aktiv i Nedre norrlands producentförening, NNP, både som ordförande och som styrelsemedlem.

– Jag lärde mig väldigt mycket om hur man driver en stor organisation och om ekonomi. Och det viktigaste som jag lärde mig är att vara ärlig och säga som det är. Det är klart att det kan bli bråkigt men det är ingen idé att försöka undanhålla något, säger Ove Wallberg.

1998 avslutade han sitt engagemang i NNP. Men han ville fortfarande engagera sig och kunna vara med och påverka.

– Jag tror att det var år 2000 som jag blev medlem i Moderaterna och jag blev även ordförande i partiet ganska fort. Partiet kändes rätt för mig då, säger Ove Wallberg.

Ove Wallberg ser det inte som något konstigt att politiker byter parti. I grunden är han socialliberal och har tillhört både Centerpartiet och Moderaterna innan han förra året bytte till Folkpartiet. Och i år står han som tredje namn på Folkpartiets valsedel för Nordanstig.

– Om väljare flyttar mellan partier, varför ska inte politiker kunna göra det? Det viktiga är att fatta bra beslut för medborgarna.

När Ove Wallberg gör partitestet Valkompassen tycker han att det är ett väntat resultat. Han blir folkpartist till drygt 67 procent, moderat till 65 procent och centerpartist till knappt 59 procent.

– Jag kan känna sympatier med många partier i olika frågor, men jag har en socialliberal grund, säger Ove Wallberg.

Ove Wallberg vill se en större öppenhet inom politiken och att medborgarna blir mer delaktiga i hur besluten fattas i kommunen.

– Jag bryr mig väldigt mycket om andra människor. Men samtidigt blir man lite ego som politiker. Man måste synas för att kunna påverka, men man får inte glömma bort andra då, säger Ove Wallberg.

Snart väntar en hektisk period med valrörelsen för Ove Wallberg. Men först ska han genomgå en operation och få en ny hjärtklaff.

– Det kommer ju lite olämpligt. Men det är bättre att jag blir frisk nu och att jag orkar vara med sen.

Mer läsning

Annons