Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämndens ordförande svarar på kritiken: "Vi vårdar inte de anhöriga"

Beslutet om kortare intervaller för växelvårdsplatserna bidrar till en snabbare väg till ett särskilt boende. Det är inte bra att vara i en växelvårdssituation för länge.

Det är inte bra för den som behöver vården och omsorgen, det är inte bra för de anhöriga som vårdar hemma och det är inte bra för hemtjänsten.

Så förklarar socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S) i Ovanåkers kommun det kritiserade beslutet att korta intervallen från max två till en vecka för en växelvårdsplats på korttids.

Läs mer: Ändrade regler för växelvårdsplatser på korttids

Demensföreningen anser att socialnämnden inte tänker på de anhöriga, som i vissa fall får vara i jour 24 timmar om dygnet när de tar hand om sina gamla och sjuka i hemmet. Därför behöver de anhöriga en andhämtning som är längre än en vecka, anser föreningen.

Läs mer: Kritiken från Demensföreningen - Birgitta Henriksson och Olov Drebäck i Alfta förklarar.

Jan-Åke Lindgren är dock klar i sitt svar.

– Vi måste i första hand tänka på den som behöver vård och omsorg. Vi vårdar inte de anhöriga. Men det är inte meningen och är inte rimligt att någon ska behöva vara i jour 24 timmar om dygnet i sitt hem, när det finns bra hjälp att få, säger Jan-Åke Lindgren.

Hans råd i det läget är att söka särskilt boende, gruppboende.

– Om vi även måste börja tänka på anhöriga och agera utifrån det tappar vi fokus på de som behöver vård och omsorg. Då blir det väldiga och många krav som ska tillgodoses.

– Det finns verktyg för dem som inte har så stora omvårdnadsbehov och som kan underlätta för en anhörig. Vi har till exempel anhörigstödet och den som behöver vård och omsorg kan få beslut om att komma på dagverksamhet och vara borta från hemmet hela dagen, säger Jan-Åke Lindgren.

Jan-Åke Lindgren vill inte närmare kommentera kritiken från demensföreningen att man även riskerar att förlora möjligheten till växelvårdsplats om man tackar nej till en erbjuden gruppboendeplats. I detta fall fanns den erbjudna platsen i Edsbyn och man ville helst få en plats i Alfta.

– Det har jag väldigt svårt att säga något om, eftersom det är ingen politisk fråga. Vi har skyldighet att inom tre månader ge möjlighet till särskilt boende inom kommunen och det gör vi. Men att ställa ett sådant ultimatum är inget som nämnden har beslutat om.

Läs mer: Socialnämnden vill bygga nytt äldreboende i Edsbyn för 100 miljoner