Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämnden tog inte sitt ansvar – 16-åring lämnades ute i kylan

En omhändertagen 16-åring satt tre timmar i kylan. Socialjouren meddelade vid två tillfällen att de inte tänkte ingripa. Nu kritiseras socialnämnden i Gävle av Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

Socialnämnden i Gävle kritiseras av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att de inte tagit ansvar för en 16 år gammal ensamkommande ungdom, som efter att han skrivits ut från BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin ensam satt på en bänk i kylan under tre timmar.

Den unge mannen är placerad på ett HVB-hem i Bollnäs kommun, men hade varit inlagd på BUP under en tid. Då han skrevs ut uppmärksammade personal att han, vid 17-tiden, satt ensam på en bänk ute i kylan och kontaktade socialjouren i Gävle, som är jour även till Bollnäs. Svaret blev att de inte tänkte ingripa.

Tre timmar senare satt 16-åringen kvar på bänken och BUP kontaktade åter socialjouren, som återigen gav samma svar. De tänkte inte ingripa.

Socialjouren hade, då ärendet dök upp, varit i kontakt med föreståndaren på HVB-hemmet, som menade att de försökt ”motivera ungdomen att följa med”. Enligt socialnämndens yttrande hade de ingen anledning att tvivla på att föreståndaren hade rätt då denne menat att ungdomen själv kunde ta tåget till Bollnäs.

Enligt socialnämndens rapport gjordes ingen ny skyddsbedömning när personal på BUP ringde dem igen på kvällen, tre timmar senare.

Nu kritiseras nämnden av IVO, som anser att en sådan bedömning borde ha gjorts direkt då BUP ringde på kvällen. IVO menar att nämnden inte tagit sitt ansvar för att se till att 16-åringen tillbringade natten under godtagbara förhållanden.