Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialkontoret extremt arbetsbelastat

Arbetsbelastningen på socialkontoret i Nordanstig tangerar smärtgränsen.
– Vi går näst intill på knäna. Så tufft har vi aldrig haft vad jag kan minnas, säger socialsekreterare Lena Carlsson, ordförande i SSR:s fackförening.

Nya ärenden fortsätter att strömma in och man tvingas till hårdprioritering. Om barn riskerar att fara illa måste det gå före allt annat.

Utredningshögarna växer. Många klienter får vänta på ett avgörande.

– Under hela förra året upplevde vi ett konstant hårt tryck på barn - och familjesidan. Det har inte bedarrat. Många fall gäller placeringar på familjehem eller HVB - hem .

– Utredningarna är komplicerade. De kräver grundlighet och kan inte forceras igenom, säger chefen för individ - och familjeomsorgen (IFO) Britt Sjöberg.

Två socialsekreterare sitter med totalt 35 stycken pågående utredningar. Normal arbetsbelastning är mellan fem och sju stycken per person.

Den tjänsteman som verkställer placeringar samt svarar för överväganden och uppföljningar är minst lika belastad.

Lågkonjunkturen och den ökade arbetslösheten har fått kostnaderna för ekonomiskt bistånd att stiga brant. Första kvartalet 2009 ökade de med trettio procent. Antalet ansökningar stiger oavbrutet. Normalsiffran 60 stycken per månad var mer än fördubblad under april.

– Nu ser vi effekten av de neddragningar som inleddes 2007 .Organisationen slimmades så hårt att det är omöjligt hantera en så kraftig ärendeökning. Vi kan ju inte börja tumma på rättssäkerheten, påpekar Lena Carlsson.

.Konsulter har upphandlats för att klara av akuta ärenden. En dyrbar lösning som inte får permanentas.

Britt Sjöberg beskrev det prekära läget för omsorgspolitikerna. En ny socialsekreterare anställs på heltid året ut .