Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna tiger som muren

/

Socialdemokraterna är medansvariga för att pensionerna nu sänks. Men de tiger som muren om detta.

Annons

Eller har någon hört partiledaren Mona Sahlin ställa sig upp och försvara den pensionsuppgörelse som hennes parti och de fyra borgerliga partierna kom överens om 1994? Ett system som många andra nationer kastar lystna blickar på.

Nej, i stället för att försvara pensionsuppgörelsen försöker Socialdemokraterna slingra sig. Och underblåser i stället någon form av pensionärsuppror som bygger på en kombination av missförstånd och missnöje.

Det är populistiskt och ohederligt, men möjligen begripligt ur ett kortsiktigt partitaktiskt perspektiv.

Pensionärernas ilska tog fart när det så kallade jobbskatteavdraget kom, eftersom de inte fick del av det. Och den missnöjesvågen var inte sossarna sena att utnyttja.

Den som försökt framhålla att pensionärerna under den borgerliga regeringen fått skattesänkningar, och idag har en väsentligt lägre skatt än under förra s-regeringens tid, har inte haft en chans att göra sin röst hörd.

Att pensionärerna nu kan drabbas av en liten sänkning av pensionerna har inget att göra med jobbskatteavdraget, utan beror på att den så kallade bromsen i pensionssystemet slagit till.

Pensionen är kopplad till tillväxten. När det går bra för Sverige och AP-fonderna får pensionärerna bra statliga pensioner. När det går dåligt blir pensionen lägre.

Under de goda åren under på 00-talet fick pensionärerna god utdelning. I sviterna efter finanskris och lågkonjunktur slår bromsen till.

Detta system är Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna överens om. Men nu hukar sossarna i buskarna och låtsas som de är oskyldiga i stället för att stå upp för ett system som i grunden är bra.

Inte ens socialdemokraten Ingela Thalén, som var en av ingenjörerna bakom uppgörelsen, har mod att försvara systemet. I stället krumbuktar hon sig.

När Dagens Nyheter vill få hennes kommentar till att bromsen slår till säger hon: "Det är naturligtvis oerhört bekymmersamt att de får sänkt pension just nu."

Sedan lägger hon till att "sett ur landets synpunkt på kort eller lång sikt är det viktigt att pensionssystemet är ett slutet system".

Knappast något rakt och klargörande svar. Och allra minst något tecken på att hon och Socialdemokraterna är medansvariga till pensionssänkningen.

Nu är det inga stora summor det handlar om.

Nettosänkningen enligt pensionsmyndighetens beräkningar är ungefär 70 kronor i månaden.

Det är ungefär lika mycket som skattehöjningen i Landstinget Gävleborg, som Socialdemokraterna och Centerpartiet drev igenom, kostar pensionärerna varje månad.

Men när såg eller hörde vi några pensionärer gå ut och protestera mot att Socialdemokraterna i landstinget gör pensionärerna fattigare?

Det passar kanske inte de partiegoistiska syftena?

Trots att pensionssystemet och skattesänkningar inte hör ihop, har pensionärerna mer över med regeringen Reinfeldts skattsänkningar, än vad de skulle ha haft med en s-regering utan skattesänkningar.

Pensionärer är lika lite som löntagare någon enhetlig grupp. Samtidigt som det fortfarande finns en andel fattigpensionärer så växer andelen pensionärer med förhållandevis goda pensioner.

I takt med att pensionärerna blir fler och domineras av 40-talisterna som alltid ansetts ta för sig, kommer förmodligen också pensionsfrågorna att bli allt hetare.

Återstår att se hur känsliga politikerna kommer att bli för deras ökade krav.

 

 

Mer läsning

Annons