Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna jagar väderkvarnar

/

Det har plötsligt och något överraskande blossat upp ett bråk om Nato mellan Socialdemokraterna och regeringen.
I måndags sammanträdde Utrikesnämnden på slottet. I Utrikesnämnden, som leds av kungen, ska regeringen diskutera och förankra sin utrikespolitik med riksdagen.

Annons

I samband med detta sammanträde överlämnade Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tillsammans med partiets utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt. Men framför allt så delades brevet ut till närvarande journalister.

I brevet ställs indignerade frågor om ett svenskt närmande till försvarsalliansen Nato och förfasanden över att det tycks råda olika uppfattning bland allianspartierna om huruvida Sverige bör söka medlemskap eller ej.

Agerandet måste anses vara ytterst tramsigt. Syftet kan nämligen inte anses vara att få svar på de frågeställningar som brevet innehåller. Om så varit fallet borde Sahlin och Ahlin ha ställt dessa frågor under sammanträdet med Utrikesnämnden. Eftersom flera av de frågor som de båda ansåg sig vilja ha svar på är precis sådant om Utrikesnämnden ska användas för. Men de här frågorna ställdes inte.

I stället valde man att göra ett utspel i media.

I går följdes det öppna brevet upp med en interpellationsdebatt mellan Bosse Ringholm (S) och utrikesminister Bildt i precis samma ämne. Med precis samma frågor.

Det som Socialdemokraterna framför allt verkar ha hängt upp sin kritik på är att Carl Bildt på presskonferensen efter riksdagens utrikespolitiska debatt i februari sade att han inte skulle ha något emot en utredning om fördelar och nackdelar med ett svenskt medlemskap i Nato. Det är inte på långa vägar detsamma som att Bildt skulle ha ställt ut ett löfte om att en sådan utredning ska tillsättas.

Carl Bildt svar på Bosse Ringholms frågor var därför, som så ofta, både upplysande och underhållande. Efter att ha förtydligat i riksdagen att han inte har ställt ut några löften om att tillsätta en sådan utredning fyllde han på med att "Bosse Ringholm har en sedan decennier utvecklad förmåga att strida mot av sig själv uppfunna väderkvarnar".

Socialdemokraternas syfte är att försöka sprida bilden av att regeringen är på väg att göra något som den egentligen inte är på väg att göra. Att skapa en osäkerhet kring regeringens försvars- och säkerhetspolitik. Och även försöka påskina att alliansen egentligen inte är särskilt överens om den här politiken.

Anledningen är lika enkel som självklar. Socialdemokraterna har oerhört svårt att få ihop en vettig försvars- och säkerhetspolitik tillsammans med sina rödgröna kamrater. För att inte de rödgröna ska vara ensamma om att uppfattas som splittrade väljer de att gå till attack, med förhoppningen att det ska resultera i att även bilden av alliansen krackleras.

Men det är precis som Carl Bildt påpekade. Socialdemokraterna jagar väderkvarnar. De må vara så att de fyra allianspartierna har olika uppfattningar om hur Sverige borde förhålla sig till ett medlemskap i Nato, men de har åstadkommit en gemensam försvars- och säkerhetspolitik.

Det är långt mycket mer än vad Sahlin och hennes kollegor har gjort. De rödgröna har förvisso lyckats att enas kring ett dokument som påstås utgöra en försvars- och säkerhetspolitisk plattform. Men innehållet är trots sina sidor väldigt tunt och flera viktiga frågor saknas.

Mer läsning

Annons