Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna är dömda att förlora

Partiet har tappat en tredjedel av sina väljare.

Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, Socialdemokraterna (S) sett ur ett historiskt perspektiv:

1994: 45,2 procent1998: 36,4 procent2002: 39,9 procent 2006: 34,9 procent 2010: 30,7 procent 2014: 31,0 procent

Från 1994 till 2014 har Socialdemokraterna förlorat en tredjedel av sina väljare, 15 procentenheter. Opinionsmätningar publicerade efter valet 2014 med noteringar kring 25 procent antyder dessutom att Socialdemokraterna fortsätter tappa i väljarstöd.

Frågan är ifall socialdemokratin kommer befästa sitt stöd kring 25 procent, öka eller fortsätta falla i opinionen.

Allt beror på hur den socialdemokratiska strategin ser ut.

Om Socialdemokraterna fortsätter på den inslagna vägen efter valet 2014 finns nog ingen botten. Partiet framstår i dag som regeringsodugligt, delvis tack vare Miljöpartiet. Floppar och skandaler har avlöst varandra på ett sätt som har förvånat även de mest högljudda kritikerna. Med en regeringsombildning kan Socialdemokraterna knyta slipsen och befästa sitt stöd kring 25 procent om man lyckas skärpa till regeringsförmågan.

Men man saknar fortfarande en sammanhållen idé att berätta för sina väljare. De som röstar på Socialdemokraterna i dag gör det eftersom man har en bild av vad det socialdemokratiska välfärdbygget handlade om. Man har bara inte förstått att det löftet är genomfört. De som lämnat Socialdemokraterna har antingen rört sig vänsterut eller till Sverigedemokraterna med en känsla av att socialdemokratin svek sitt löfte. De väljare som i stället sökte en ny reformagenda för Sverige, fann borgerliga partier som Moderaterna och Centerpartiet.

Vad Socialdemokraterna måste göra, om man inte vill möta samma historiska utveckling som Centerpartiet, är att presentera en ny berättelse och reformagenda för Sverige.

I rättvisans namn har försök gjorts, men idéerna har då varit allt för vänstertyngda och landat i ett flum som får väljarna att känna sig obekväma. Om Socialdemokratin ska ta sig tillbaka till 30 och 40 procent – då måste berättelsen och reformagendan ligga i den politiska mitten där väljarna i dag befinner sig.

Förmodligen finns inte det politiska modet för att genomföra en sådan förändring. Den ekonomiska ryggraden LO skulle sparka bakut, stridssoldaterna från SSU skulle inte känna engagemang.

Därför fastnar också socialdemokratin i en fälla av förvaltningsdemokrati. Det putsas i kanterna och båten håller sig flytande. Men vilken färdigriktning Sverige bör ta har man egentligen ingen aning om. Det där ser väljarna och därför lämnar man partiet till att segla ensamt på havet.