Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snusk som inspirerar

/
  • Att elever kommer fram efter samtalet och ber om autografer är ett tecken på att han har lyckats nå fram, tycker Dan Höjer.

Barn- och ungdomboksförfattaren Dan Höjer underhöll och inspirerade högstadieelever i Los på tisdagen.

Annons

Författaren Dan Höjer har skrivit spökhistorier, deckare och geografiböcker för barn och unga. Men mest känd är han nog för sina böcker om snusk.

– Jag ville skriva om sådant som inte står i skolböckerna, nämligen snusk. Om snor, spott, svett, kiss och hår. Visste ni att en kyss innehåller 250 olika bakterier? Eller att förr i tiden trodde man att snuva kunde botas genom att man luktade i en svettig sko? frågar han högstadieeleverna från Los skola som är samlade i Los bibliotek och uppmärksamt lyssnar på honom.

Dan Höjer blandar i högt tempo och med mycket energi lustiga historier från sin barndom med tips om hur man blir en bra författare, vilket han framhäver att alla kan. Det handlar bara om att ha fantasi.

– Tänk er att det står en kille här utanför på väg att kasta en snöboll på en tjej. Varför gör han det? frågar han publiken.

"För att han är kär", kommer ett svar. "För att han inte gillar henne, hon är dryg", ett annat.

– Den här tjejen då, hur reagerar hon när hon står där med snön som rinner ned längs halsen och innanför kragen? fortsätter han.

"Hon blir arg". "Hon går till läraren".

– Ni ser, ni har redan skrivit två kapitel av en bok, först om killen som kastar snöbollen, sedan om tjejen som får den på dig. Så enkelt är det. Strunta i kommatecken och punkter och allt sådant, det kan läraren lära er. Det är det hon är här för, säger Dan Höjer.

Att skriva dåligt är ingenting som man ska vara rädd för, menar han.

– Alla författare skriver dåligt i början. De första 100 sidorna kan vara jättedåliga, men det får man ändra senare. Huvudsaken är att inte fastna, utan att fortsätta skriva.

Dan Höjer har även skrivit vuxenböcker, men förklarar att han tycker att det är roligare att skriva för barn och ungdomar.

– När jag skriver för unga får jag omedelbart 100 mejl där det står att "det här är skit" eller "det här är jättebra". När jag skriver för vuxna går det en månad, sedan får jag ett handskrivet brev där det står "Det finns ett stavfel på sidan 38."

Förhoppningen när han åker runt och besöker skolor, berättar han, är att sprida läsglädje och inspirera till historieberättande.

– Det finns väldigt många som tycker att läsning är jättetråkigt. Jag vill komma och visa att det inte måste vara så tråkigt. Dessutom finns det så många som är bra på att berätta historier, som gör det ute på skolgården, men sedan stannar det där. Jag kämpar för fantasin, jag är fantasins förespråkare.

Annons