Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snus på fönstren och nerklottrade skåp – Nora vill stoppa skadegörelsen på Kilafors skola

Trasiga takplattor, bortslitna sopkorgar och nedklottrade skåp. Det är några exempel på hur skadegörelsen ser ut på Kilafors skola. Och det här vill eleven Nora Jonsson förändra.

Det är tidig eftermiddag på Kilafors skola. Några killar i högstadiet sitter vid ett bord i kapprummet på andra våningen och lyssnar på musik.

Bänken mitt emot killarna ligger omkullkastad på golvet, en stor mängd pappersbitar ligger utströdda framför de nedklottrade skåpen och portionssnus sitter fasttorkad på fönsterrutorna.

Nora Jonsson som är elevskyddsombud är trött på skadegörelsen. Droppen blev när hon nyligen fick upp ögonen för att skadegörelsen på skolorna varje år kostar kommunen många miljoner.

På Kilafors skola är det de äldsta eleverna som till stor del står för skadegörelsen. Och det är framför allt killarna.

– Årets nior har inte alls visat att de vet hur man ska bete sig. Fast de vet nog egentligen men vill få respekt och göra folk rädda. Niorna innan var likadana, så det går lite i arv, säger Nora Jonsson.

Läs också: Efter kritiken – nu ska säkerheten på skolgården i Kilafors bli bättre

Och det arvet vill Nora Jonsson försöka att bryta tillsammans med de fyra andra miljöskyddsombuden på skolan. Innan terminen tar slut ska de ha prata med alla elever på skolan om effekten av skadegörelse.

– Många vet inte ens vilka konsekvenser det kan få. De tror att skolan betalar det som de förstör, men om de åker fast är de själva ersättningsskyldiga.

De ska också prata om mobbing. För det hänger ihop.

– Skåpen målades om senast vid jul, men redan nu är det klotter på många av dem. Ibland kan det stå kränkande saker som är riktat mot den som har skåpet. Och det är inte okej, säger Nora Jonsson.

Läs också: Vandaliserad ramp blev brasa på skola – misstänkt mordbrand

Hon tycker att skadegörelsen i skolan oftare ska leda till konsekvenser för den som förstör. Och hon tycker inte heller att de vuxna alltid agerar tillräckligt.

Som häromdagen, då en elev välte ut en soptunna. Nora frågade skolpersonal varför de inte sa till eleven och fick svaret: ”Vi säger till, men de lyssnar inte. Så vad ska vi göra?”.

– Då känner jag att de inte försöker tillräckligt. Och känslan blir att om de vuxna inte gör något åt de här, varför ska jag?

Samtidigt tycker Nora att det inte bara är skolans ansvar. Ytterst är det föräldrarnas uppgift att lära sina barn att skadegörelse faktiskt inte är okej.

Under sommaren ska Kilafors skola målas om och fräschas upp. Det är märkbart behövligt eftersom skolan inte genomgått några renoveringar sedan den byggdes för 20 år sedan.

Nora tror att det går att ändra attityderna till nästa läsår och behålla skolan fortsatt fräsch.

– Ja det tror jag, för efter sommaren är det vi åttor som tar över, säger hon.

Läs också:

Personal om skräp och nerkissning på Vågbroskolan: "Jag vill inte vara en gnällgubbe"