Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snurr på Svartvallsberget

Alla de tio verken är färdigmonterade och strömmen påkopplad – nu återstår provkörning och eventuella finjusteringar.

Under den gångna helgen färdigställdes det sista av de tio vindkraftverken på Svartvallsberget mellan Järvsö och Färila. Högt över trädtopparna kan de gigantiska vingarna nu ses snurra och arbetet med vindkraftsparken kommer allt närmare slutfasen.

– Nu har vi kört i gång provdriften och den kommer att pågå i drygt en månad, säger Göran Bylund, projektledare.

I och med att det sista verket färdigställdes kunde även strömmen kopplas på, men än så länge kommer vingarna bara att snurra under vissa perioder.

– Eftersom att verken kontrolleras allt eftersom kommer vissa att snurra medan andra står stilla. Anledningen att jag säger att provdriften kommer att pågå under en dryg månad är att tiden är lite flytande. För det första handlar det nu om att göra de sista finjusteringarna och felsöka efter eventuella problem, säger Göran Bylund.

Än så länge har han inte nåtts av några rapporter om några allvarligare fel, men för att byggnationerna ska godkännas kommer provdriften att fortskrida.

– Förutom att det kanske finns fel som upptäcks så måste vindkraftverken provköras ett visst antal timmar innan de kan ses som godkända att tas i "riktig" drift. Eftersom att det då krävs att det blåser är det svårt att säga exakt hur lång tid det kommer att ta innan vi är färdiga med själva testperioden. Vi räknar dock fortfarande med att vara färdiga med projektet i juni.