Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snowden & Skalman ser mer

Jag gick på bio i Delsbo med min treåriga dotter nyligen.

Annons

Vi såg Bamse och Tjuvstaden och min dotter var mycket nöjd. Jag var däremot bekymrad över Skalmans nya kikare och hur jag tror att den uppfattades av barnen i salongen. För barnen är ju framtiden, brukar vi säga.

I filmen ser vi hur skurken Reinhard Räv lurar dem av Bamses vänner som tidigare varit tjuvar. De är tydligen inte bjudna på Skalmans födelsedagskalas! Bittra och sårade samlas de kring Reinhard Räv och hans onda plan: att oskadliggöra Bamse och sedan införa ett skräckvälde av obehindrat tjuvande. 

Snart ser vi Farmors hem sönderslaget, all Dunderhonung stulen och Farmor själv försvunnen. Min dotter blir förstås upprörd. Berättelsen berör henne som det är tänkt. Men det är något annat som får mig att reagera.

Det är nämligen här Skalmans kikare visar vad den kan. Farmors namn knappas in på ett tangentbord, man drar i en spak och tre hjul snurrar som på en enarmad bandit. Så stannar de och visar tre bilder av Farmor i kombination. Vinsten är fantastisk: man kan nu se Farmor och vart hon i samma stund förs bort av tjuvarna!

Tack vare kikaren räddas så Farmor och Reinhard Rävs plan går i stöpet. Bamses tidigare-tjuv-vänner inser att de blivit lurade och i försoningens tecken firar alla Skalmans födelsedag som det en gång var tänkt. Alla utom Reinhard Räv, förstås, som flyr scenen.

Så vad är problemet? Jo, Skalmans kikare är i mina ögon en obehaglig bild av den avancerade teknologi som i dag allt mer används för att övervaka och avlyssna, utan vår vetskap. Som i en orwelliansk mardröm kan kikaren verkligen se allt och alla. Men filmen visar denna fantastiska leksaksliknande apparat utan att alls problematisera. Den är ovärderlig i de godas kamp mot de onda.

Samma budskap möter oss i den verkliga världen: Reinhard Räv lurar därute och vi behöver säkra vår trygghet. Vi kan stilla vår oro med hjälp av databasen Lexbase och där se efter om våra grannar förekommit i några domstolshandlingar. Vi låter oss fångas i den fantastiska kikarens lins, närhelst den riktas mot oss. För har man rent mjöl i påsen finns inget att dölja.

Men är det så enkelt? Jag undrar hur de som skapat biofilmen om Bamse tänkte. En som nog skulle instämma i min undran är Edward Snowden. Inifrån den amerikanska säkerhetstjänsten NSA avslöjade han en enormt omfattande datainsamling från hela världen. Nu är han nominerad till Nobels fredspris, samtidigt som åtal väntar honom i USA. I ett nyårstal sa Snowden att våra barn aldrig kommer veta vad en privat sfär innebär, för något sådant har upphört existera. Han om någon vet, för han har, så att säga, varit med om att bygga Skalmans kikare.

Det må vara så att Bamse, som både är världens snällaste och starkaste björn, aldrig skulle missbruka kikaren. Men i verkligheten finns inga garantier. Jag önskar att filmmakarna hade hjälpt min dotter att förstå det, för hon kommer minnas Skalman och hans fantastiska kikare. Han kunde åtminstone ha gett henne några varningens ord.

Martin Krantz

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel