Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöupphandling får inte godkänt

Det är många turer kring snöröjningen i Söderhamn. Den upphandling som gjordes inför förra vintern fick göras om. Och nu får även nästa upphandling underkänt av förvaltningsrätten.

Inför förra vintern slogs tre företag om att få uppdraget att forsla bort snö i Söderhamns kommun. Eftersom det är svårt att sysselsätta lastbilar på vintern var det ett kontrakt i miljonklassen som var mycket attraktivt.

Det var Inköp Gävleborg som stod för upphandlingen för Söderhamns kommuns räkning och till slut var det Söderhamns lastbilscentral, LBC, som fick kontraktet. I överenskommelsen ingick att de sju lastbilar som LBC skulle använda skulle uppfylla EU:s strängaste miljökrav, Euroklass 5.

Men de lastbilar som LBC hade tänkt hyra av en underleverantör behövdes på annat håll eftersom vintern var ovanligt snörik och därför kunde inte företaget uppfylla de miljökrav som Inköp Gävleborg hade ställt.

Som en följd av det bröts kontraktet och det beslutades att upphandlingen skulle göras om med den ändringen att företag som konkurrerar om kontrakten måste bevisa att de har rätt att förfoga över de lastbilar de tänkt använda.

Den nya upphandlingen var klar i juni 2011 och det var ett annat företag som vann den, GMT, Gävleborgs maskin- och transportcentral. Men det förlorande företaget, LBC, tyckte inte att upphandlingen gått rätt till och drev ärendet till förvaltningsrätten.

Nu har rätten gett LBC rätt. I sin dom skriver de att GMT inte har bevisat att de har rätt att förvalta över de lastbilar som de har tänkt använda. Den lista som företaget skickat med sin ansökan räcker inte som bevis.

Därför bestämmer rätten att upphandlingens alla anbud ska granskas en gång till. Men denna gången får inte GMT vara med eftersom de inte uppfyllt kravet om att bevisa förfoganderätt över lastbilarna.