Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöfallet mattas av – men håller i sig till söndagen: "Ser ut att lugna ned sig"

 
Snöovädret i februari 2018
Visa alla artiklar

Efter klass 2-varningen så ser nu vädret ut att stabiliseras. Men räkna med mer snö de närmaste dagarna.
– Det fortsätter att snöa en hel del, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca.

Enligt väderföretaget Forecas information så stora delar av Hälsingland fått omkring 25 centimeter snö det senaste dygnet. Och räknat sedan onsdag morgon så har det kommit 30-35 centimeter snö, enligt Foreca.

– Det är stora mängder, men inte värst i landet. Norr om Sundsvall kom det 60 centimeter, säger Christoffer Hallgren.

Läs även: Samtliga tåg inställda fram till lunch – och flera busslinjer i Söderhamn

Under natten mot fredagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för snöfall i Gävleborgs kustland. Men den här gången ser Gästrikland ut att få de största snömängderna.

– Gävlebukten är mest utsatt. I Hälsingland kan det bli omkring 5 centimeter, lokalt upp till 10 centimeter. Det är som kraftigast under morgonen och förmiddagen, men sedan ser det ut att lugna ned sig. Även om det kan komma snöbyar under eftermiddagen och kvällen, säger Christoffer Hallgren.

Plus: Varningen för snökanon befogad: "Nu togs vi inte med byxorna nere"

Under natten mot fredagen blåste det 22 sekundmeter i vindbyarna vid Kuggörarna, utanför Hudiksvall, vilket är nära gränsen för stormbyar.

– Det är blåsigt under natten och morgontimmarna. Det är en nordostlig vind som under dagen kommer att vridas åt en nordlig vind. Då blåser det parallellt med kusten och blir inte lika blåsigt till land, säger Christoffer Hallgren.

Plus: SMHI nöjd med prognosen – än så länge

Snöområdet kommer att ligga kvar fram till söndagen.

– Men då kommer det inte att vräka ner under lördagen.

Det har dragit in kallare luft över Hälsingland till fredagsmorgonen. Och temperaturerna kommer att sjunka i takt med att snöbyarna drar förbi.

– Det blir rejält mycket kallare. Natten mot måndagen omkring 15-20 minusgrader och dagen blir sedan solig och kall, ungefär 10-15 minusgrader, säger Christoffer Hallgren.

Plus: Skolundervisningen i Hudiksvall och Nordanstig återupptas på fredagen – men fortsatt stabsläge gäller